Efectele crizei financiare ar putea fi cu mult diminuate daca in Romania ar exista o economie cu capital autohton puternic, nu dominata de marile companii straine, iar initiative precum crearea Companiei Nationale Energetice au scopul de a intari capitalul romanesc, a afirmat premierul Tariceanu. "Efectele acestei crize ar putea fi mult diminuate daca in Romania am putea avea o economie cu capital romanesc puternic. In momentul de fata economia romaneasca e dominata de marile companii cu capital strain, iar acestea isi vor diminua investitiile in aceasta perioada. Nu acelasi lucru s-ar fi intamplat daca am fi avut o economie cu capital romanesc puternic. Daca o sa ma uit insa la ce inseamna capital romanesc, pe mine ma apuca intristarea", a declarat, vineri, primul-ministru intr-o dezbatere cu studentii ASE.
Tariceanu a aratat ca scopul infiintarii Companiei Nationale Energetice a fost tocmai acela de a crea o companie romaneasca puternica in stare sa se extinda si pe piata regionala. Premierul a adaugat ca decizia de a nu mai privatiza CEC-ul a fost si ea buna, deoarece banca a reusit sa creasca de la o cota de piata de 4% pana la aproape 10%.

Primul-ministru a aratat ca cea mai mare companie cu capital romanesc este in prezent Arabesque, cu o cifra de afaceri de 700 milioane euro.

"In conditiile acestea, nu o sa putem face competitie cu celelalte tari europene si nu atat cu tarile din Vest, ci cu tarile din zona Europei Centrale", a spus Tariceanu.

Seful Executivului a adaugat ca nu au mai ramas societati care sa se transforme in companii cu capital romanesc puternic, dar cele care exista trebuie sprijinite in special la export pentru a continua cresterea economica.