Cei care doresc sa-si inmatriculeze o masina nu pot plati pe loc taxa auto. Ei sunt chemati din nou la Fisc peste o saptamana.

Ghiseele Fiscului doljean au fost luate cu asalt, ieri-dimineata, de persoanele care doreau sa achite noua taxa auto si sa isi inmatriculeze autoturismele cumparate, precum si de cei care doreau restituirea unei parti din taxa de poluare platita anterior. Cei mai multi dintre cei care stateau ieri-dimineata la cozi imense la Fisc se aflau acolo pentru a li se restitui diferenta de taxa platita statului. Legea nr. 9/2012, care introduce noile prevederi in ceea ce priveste taxa auto, a intrat in vigoare de vineri, 13 ianuarie. Noua lege prevede o reducere a taxei cu pana la 25%, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea actului normativ cu pricina. Contribuabilii pot cere restituirea diferentei. "Am venit pentru restituire. Am platit 1.553 de lei taxa de poluare si trebuie sa mi se dea inapoi 350 - 380 de lei, dar credeam ca se primesc mai repede banii inapoi. Am venit azi (ieri - n.r.) pentru ca am avut o zi mai libera, chiar daca e coada", a spus Cosmin Dragos Manda, din Craiova. Cand vine vorba ca statul sa restituie niste bani cetatenilor, lucrurile nu sunt asa de simple. Cei care se incadreaza la restituirea unei parti din taxa deja platita trebuie sa depuna o cerere la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, dar banii nu le sunt returnati pe loc, ci peste o luna si jumatate. Primesc banii inapoi doar acele persoane care nu mai au alte datorii catre Fisc. In cazul in care au sume de plata catre stat, li se compenseaza cu taxa auto. "Diferenta de taxa auto nu se restituie pe loc contribuabililor, ci in interval de 45 de zile de la depunerea cererii, cum spune legea, si numai daca respectivii contribuabili nu au alte datorii catre bugetul consolidat al statului", a declarat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Taxa nu se poate plati pe loc

Vineri dimineata, in prima zi de aplicare a Legii nr. 9/2012, persoanele care s-au grabit sa ajunga la Fisc pentru taxa auto au facut cale intoarsa, pentru ca nu exista un soft care sa permita calcularea si incasarea acesteia. Nici ieri nu se puteau face plati in contul taxei auto. Fiscul primeste doar cererile, analizeaza documentele de la dosar, iar oamenii sunt rechemati peste o saptamana sa achite contravaloarea taxei, pe motiv ca trebuie stabilit cuantumul acesteia. Abia dupa achitarea taxei auto oamenii pot sa mearga la Compartimentul de Inmatriculari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Aglomeratie la... persoane fizice

De anul trecut, ghiseele destinate persoanelor fizice s-au mutat vizavi de Fisc (in cladirea fostei Banci Agricole, de pe strada Mihail Kogalniceanu). Dat fiind faptul ca acolo sunt arondate foarte multe comune din jurul Craiovei, cozile sunt destul de mari, oamenii venind la ghiseele Fiscului cu diverse probleme.