Ministerul Finantelor a scos la vinzare o participatie de pina la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat in euro si in numerar. Comisia de privatizare de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit noua scrisori de intentie de la institutii care doresc sa participe la privatizarea bancii. Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate cel mai tirziu pe 9 septembrie. In aceasta faza sint Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G si Societe Generale. Investitorii preselectati vor avea acces la camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost inca stabilit.
Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu un capital propriu de cel putin 1,5 miliarde euro la finele anului 2004, cu rating de investitii. In cazul unui consortiu, cel putin unul dintre investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere minimum 31% din actiuni. Ministerul isi rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante imbunatatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de 10%.

Lupta pentru primul loc

Achizitionarea CEC ar facilita competitorilor accesul in primele trei locuri pe piata bancara romaneasca. De altfel, sase dintre cele noua banci care au depus scrisori de interes pentru preluarea CEC sint deja prezente pe piata romaneasca, printre ele numaraindu-se Societe Generale, Raiffeisen Bank, EFG Eurobank si National Bank of Greece. Societe Generale si Raiffeisen detin cea de-a doua, respectiv a treia banca dupa marime din Romania: BRD Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania.
In acelasi timp, EFG Eurobank controleaza pachetul majoritar de la Banc Post, iar National Bank of Greece a preluat Banca Romaneasca. Cea mai mare banca din Ungaria, OTP Bank, a preluat anul trecut intreg pachetul de actiuni de la RoBank. Cea de-a sasea banca prezenta in Romania este Banca Monte dei Paschi di Siena, care detine o participatie de 3,5% din capitalul Alpha Bank Romania.
CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, care au atins la finele anului 2004, conform standardelor internatonale IFRS, 52.052 miliarde lei vechi (1,312 miliarde euro) si un profit net de 675 miliarde de lei vechi (17 milioane euro).