SC Infratirea SA a finalizat, in cursul acestui an, o investitie in "Linii de realizare a armaturilor si diverse confectii metalice bazate pe Tehnologia Rollforming". Aceasta consta in faptul ca materialul (tabla din hotel de grosimi de pana la 3 mm) este prelucrat prin deformare cu ajutorul unor cilindri care sunt actionati de reductoare de mare putere cu consumuri mici, comparative cu procedeul clasic). Investitia este amplasata la Beius, in fosta Fabrica de Masini Unelte, proprietate a SC Infratirea SA.
Sergiu Coroiu, unul dintre directorii executivi ai societatii, a declarat ieri la inaugurarea liniei, unde au fost prezente oficialitati din Beius, ca a fost nevoit sa aduca investitia acolo, intrucat vechea administratie oradeana a facut tot posibilul ca Infratirea SA sa fie izgonita din municipiu. "Ne bucuram ca am gasit un mediu propice la Beius, aici sunt oameni inimosi si harnici, cu o buna pregatire profesionala. Pe langa construirea de masini-unelte, obiectul de baza al societatii noastre, am facut aceasta noua investitie de peste 2,5 milioane de euro in tehnologia rollformig, singura din Europa de Est. La ora actuala avem 60 de angajati, iar daca productia va incepe in forta, avem premise in acest sens, numarul angajatilor va putea creste, de la anul, la 150. Cu ajutorul noii linii vrem sa asiguram societatile care produc geamuri termopan ca le putem fi furnizori fideli si mai ieftini decat cei din afara tarii. Cu ajutorul liniei tehnologice de inalta productivitate, putem realiza produse cum ar fi: armaturi din hotel pentru tamplarie PVC geam termopan, scari, pereti, elemente de ranforsare, tamplarii, cabluri, tevi, ceea ce face foarte atractiva posibilitatea de alegere a pietelor de desfacere. La ora actuala aceste produse sunt importate in proportie de 80%. Gradul de performanta a noii tehnologii est unic in sud-estul Europei, iar SC Infratirea este singura detinatoare a respectivei linii de productie din aceasta regiune", a precizat Sergiu Coroiu.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, produsele romanesti trebuie inscriptionate ca produse in UE. In acest moment linia tehnologica permite producatorilor autohtoni de geamuri termopan sa se inscrie in aceasta obligatie. Linia tehnologica poate produce 12.500 de metri liniari de armaturi PVC in 8 ore, la o viteza medie de 4 milioane de metri liniari pe an. Prin activitatea de la Infratirea Beius se poate elimina un segment de import, iar pretul oferit de societate reprezinta circa 75% din pretul armaturilor importate.
De mentionat este faptul ca o tehnologie similara exista si la Filipestii de Padure, insa aceasta este de provenienta turca, neagreata de Uniunea Europeana. Infratirea Beius a achizitionat tehnologia de la unul dintre primii cinci producatori de profil din lume, respectiv firma Dalan din Italia.