Inflatia a ajuns la 7,88 in luna octombrie, dupa ce au avut loc scumpiri importante la alimente. In plus, deprecierea leului a condus la cresterea costurilor pentru servicii, anunta Institutul National de Statistica.
In octombrie fata de septembrie, cresterea inflatiei a fost determinata in cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar si de deprecierea usoara a leului, care a contribuit la cresterea costurilor cu serviciile de 0,67%.
In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare crestere a preturilor a fost inregistrata la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar si la oua, care puteau fi cumparate la preturi cu 7% mai mari.
In categoria serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde cresterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportata in cinematografe, teatre, muzee si pentru cheltuieli cu invatamantul si turismul.
BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 - 4,5% in luna decembrie 2010.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.