Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca inflatia ar putea cobori pana la 2%, dar ar fi mai degraba o exceptie. Oficialul BNR a precizat ca nimeni nu a reusit insa o astfel de performanta. Isarescu a aratat insa ca prin scaderea inflatiei sub 5%, tara noastra a reusit sa iasa din randul codaselor Europei.

"Am putea reusi sa ducem in continuare inflatia lin, fara suspine, pana la 2%, dar ar fi mai degraba o exceptie. Nimeni nu a reusit asa ceva pana acum", a declarat Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Oficialul BNR a aratat ca evolutia inflatiei sub nivelul de 5% inregistreaza de regula usoare puseuri, iar o dezinflatie constanta ar reprezenta o exceptie.
Isarescu nu exclude eventuale cresteri ale inflatiei pe fondul majorarii preturilor la utilitati. Reamintim ca BNR a stabilit pentru finele acestui an o tinta de inflatie de 4%, plus/minus un punct procentual.

Lupta cu inflatia, prioritara

"Romania a fost o tara codasa in privinta inflatiei, a iesit de pe ultimul loc in Europa si se apropie de grupul de mijloc din punctul de vedere al cresterii preturilor, insa lupta cu inflatia trebuie sa fie prioritara", a declarat Isarescu, potrivit Agentiei NewsIn, citata de The Money Channel. "In ce priveste cresterea economica, ne situam in grupa de crestere superioara si e normal", a adaugat Isarescu.
Romania se situeaza in schimb in grupa de risc mare in ce priveste deficitul de cont curent, dar nu este o situatie exagerata, mai ales in comparatie cu Bulgaria (deficit de cont curent de 15,8% din produsul intern brut in 2006) si Grecia (12,1% anul trecut).

Fara relaxari monetare si fiscale

Guvernatorul BNR a mai spus ieri ca Romania nu iti poate permite sa relaxeze nici politica fiscala si nici pe cea monetara, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va continua sa normalizeze conditiile monetare, pentru a le alinia celor din alte state ale Uniunii Europene. Isarescu a aratat insa ca o reducere bine cantarita a contributiilor de asigurari sociale (CAS) nu va insemna neaparat o relaxare fiscala. Reamintim ca actuala guvernare a propus reducerea cu 6% a contributiilor sociale.

Aprecierea leului descurajeaza investitiile straine

Tot ieri, guvernatorul bancii centrale a atras atentia ca tendinta de apreciere a leului descurajeaza investitiile straine in surplus. Isarescu a precizat ca "nu trebuie creata iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul. Friptul degetelor, pierderea poate fi mare". El a aratat ca variatiile de curs au fost uneori foarte mari, de circa 25%, intr-un interval relativ scurt, iar evolutia nu a fost determinata uneori, la prima vedere, de alti factori decat fundamentele economice.