Nivelul cresterii preturilor din acest an va fi de aproximativ 4,7%, intrucat efectul imediat al majorarii tarifelor la utilitati in noiembrie va determina o cres-tere a preturilor cu doar 0,5 puncte, a explicat guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste rata inflatiei pentru 2007 si 2008, BNR mentine prognozele de 4%, respectiv 3,8% cu o banda de variatie de un punct procentual. Mai concret, BNR anticipeaza o inflatie anuala la mijlocul lui 2007 de 4,3%, pentru ca spre finalul anului aceasta sa urce la 4,7%. Guvernatorul BNR explica aceasta crestere prin presiunile inflationiste care isi vor face simtite efectele in perioda de la finele anului viitor. Isarescu a mentionat in acest sens preturile produselor volatile, de la produse alimentare pana la combustibili, si cresterea nivelului accizelor la tutun si alcool.

Dobanda de referinta, singurul buton

Guvernatorul BNR si-a exprimat ieri speranta ca, in doi ani, modificarea ratei dobandei de referinta sa fie singurul buton pe care banca centrala il va apasa pentru a reglementa piata. Isarescu s-a aratat multumit de faptul ca eforturile BNR de incurajare a creditelor pentru populatie in moneda nationala au dat roade. Astfel, creditele in valuta au scazut la 47% din totalul creditelor, spre deosebire de anul trecut, cand reprezentau peste 56% din totalul creditelor pentru populatie.

Scumpirile utilitatilor, o decizie politica justa

Desi considera ca devansarea majorarii pretului la gaze din 1 ianuarie 2007 la 11 noiembrie 2006 este o decizie politica justa, Isarescu estimeaza ca aceasta va genera o crestere a inflatiei cu 0,5 puncte.
"Nu putem anticipa efectul secundar al majorarii pretului la gaze in noiembrie, dar efectul imediat este anticipat la 0,5 puncte procentuale in inflatie", a spus Isarescu, la conferinta de presa organizata pentru prezentarea celui mai recent raport al bancii centrale privind inflatia.
In privinta efectului scumpirilor la utilitati care ar fi trebuit sa aiba loc in aceasta vara, Isarescu crede ca rata inflatiei nu ar fi inregistrat cresteri semnificative din cauza acestor majorari de preturi.