Pentru ca Romania sa atraga investitori straini, Guvernul ar trebui sa dea dovada de mai multa coerenta fiscala. De altfel, si industriasii romani cer strategia de politici economice si fiscale pentru urmatorii trei ani.
Modul in care actualul Guvern stabileste politica fiscala reprezinta un act „sinucigas“, considera reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903).
Potrivit acestora, nu este normal sa se dea teme ambasadorilor pentru atragerea investitorilor straini, iar strategiile fiscale sa se modifice de la o zi la alta.
„Vrem sa stim care sunt argumentele care au stat la baza modificarilor strategiei fiscale si ce planuri exista pentru urmatorii doi-trei ani. Este normal sa aflam, pentru a putea sa ne facem si noi planuri economice pentru ca oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate si de relaxare fiscala, de altfel singura solutie reala pentru combaterea evaziunii fiscale“, a mentionat presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci (foto).
In opinia oficialului UGIR-1903, proaspata remaniere guvernamentala n-a fost decat un exercitiu de imagine, avand in vedere ca noul sef de la Ministerul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, nu face altceva decat sa continue ideile predecesorului sau, Ionut Popescu.
„Am sperat ca noul ministru al Finantelor va veni cu planuri noi, dar dansul va face exact ce a inceput fostul ministru. Un exemplu in acest sens este majorarea TVA la 22%, majorare pe care nu o intelegem“, a mai spus Coraci.
De altfel, o eventuala majorare a TVA, de la 19% la 22% este greu de inteles cu atat mai mult cu cat ex-ministrul Popescu declara recent ca in primele sapte luni ale anului s-a inregistrat un excedent bugetar in urma masurilor fiscale luate de Guvern. Drept urmare, TVA majorata poate parea cel putin o masura absurda, daca la buget s-a incasat mai mult decat se estimase initial.

Platim costurile integrarii, dar nu beneficiem de avantaje!

O predictibilitate a mediului de afaceri este cu atat mai importanta cu cat 2007, anul in care se presupune ca vom intra in Uniunea Europeana, nu este prea departe. „Noi vrem ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana, dar cu industrie cu tot. In momentul de fata, platim doar costurile integrarii, dar nu avem avantajele care ar decurge de aici“, a mai precizat presedintele industriasilor.
Referitor la o eventuala amanare a aderarii Romaniei la UE, Coraci a mentionat ca „n-ar trebui sa facem o depresie daca nu vom intra in 2007, dar ar trebui sa facem totul pentru a nu intarzia“.
Totodata, reprezentantii industriasilor solicita Guvernului ca toate masurile cu efect in economie sa fie precedate de studii de impact care sa fie prezentate in prealabil patronatului, asa cum se intampla in toate economiile de piata functionale.