Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare banca din lume dupa capitalizare, intentioneaza sa deschida cinci noi filiale in Europa in urmatoarele doua saptamani, dublandu-si astfel prezenta pe piata europeana, scrie The Wall Street Journal.
ICBC va deschide filiale in Paris, Bruxelles, Amsterdam si Milano saptamana aceasta si la Madrid saptamana viitoare, potrivit unui purtator de cuvant al bancii, care este deja prezenta in Londra, Moscova, Luxemburg si Frankfurt.
Noile filiale vor oferi servicii de retail si commercial banking.
ICBC ocupa primul loc in topul ziarului german Handelsblatt al celor mai mari banci din lume dupa capitalizare, cu 174,6 mld. euro, fiind urmata de Bank of China cu 168,7 mld. euro.
In timpul crizei financiare mondiale, firmele chineze s-au extins rapid pe plan international, aceasta reprezentand o oportunitate importanta pentru bancile din tara sa le urmeze si sa isi sporeasca prezenta in strainatate. Dar bancile chineze nu au profitat de aceasta sansa, constranse de lipsa de experienta pe pietele internationale si de restrictiile impuse de autoritatile de reglementare din diferite tari.
In ciuda politicii de expansiune pe care a aplicat-o, in Europa ICBC a ramas in urma Bank of China. Aceasta are filiale in 11 orase din Europa. Cu toate acestea insa, cele doua sunt cu mult in urma marilor banci la nivel mondial. Spre exemplu, Citigroup are mii de sucursale in afara SUA.