Slaba performanta inregistrata de industria textilelor, a confectiilor si pielariei este ingrijoratoare, fiind vorba de sectoare in care tara noastra este specializata si care, pina nu demult, propulsau productia industriala si exporturile. Potrivit analizei, care utilizeaza surse precum EU Sectoral Competitiveness Indicators, Strenghtening EU Manufacturing , Romania s-a concentrat pe citeva domenii care, in prezent, pot fi considerate "necistigatoare ", raportat la competitivitatea lor pe plan extern, mai ales in relatiile cu Uniunea Europeana. La textile, confectii, pielarie - incaltaminte, socul concurentei produselor chinezesti a adus aproape in pragul falimentului producatorii din Romania si Uniunea Europeana in egala masura. Industria alimentara si de bauturi prezinta o situatie paradoxala: este bine "infipta " pe plan intern, dar are performante aproape zero la export. Industria textila este considerata un sector cu avantaj relativ global si relativ stabil. A inregistrat o scadere de 3% in medie, in perioada 1999-2004.
in UE reprezinta 8% din valoarea adaugata bruta, in totalul industriei prelucratoare, in scadere ca productie. Provocari esentiale cu care se confrunta sectorul: inovatia, drepturile de proprietate intelectuala, competitia tarilor cu forta de munca ieftina. Restructurarile sint cheia pentru cresterea performantei.

Premise pesimiste

Slaba performanta a sectoarelor cheie ale industriei de prelucrare, din ultimul an, nu confera perspective prea incurajatoare nici pentru anul acesta sau 2007. Integrarea in UE va surprinde neplacut intreprinzatorii care nu si-au pus la punct sistemele de management al calitatii sau standardele de mediu. "Sectoarele industriale trec acum printr-o restructurare fortata. Pentru majoritatea firmelor, aceasta restructurare inseamna reducerea cotelor de piata si a marjelor de profit. in principiu, restructurarea a constat in o serie de presiuni conjuncturale: cursul de schimb, liberalizarea comerciala prin acordurile internationale ", explica Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata. Pe de alta parte, in Romania, companiile nu stiu inca sa realizeze produse pentru UE. Nu realizeaza ca, daca nu incep repede sa se adapteze, vor fi puse in situatia sa piarda portiuni importante de piata.
Liviu Voinea estimeaza ca "dupa 2007 va exista un puternic proces de concentrare, de fuziuni si achizitii. Cele din tara pot supravietui daca se vor concentra si daca isi vor internaliza costurile ".

Textilele - un pariu greu de cistigat

Textilele si confectiile sint in cadere libera dupa sase ani de cresteri consecutive, in 2005 scazind drastic toti indicatorii. Un factor important este scaderea cu 7,5% a fortei de munca. Cauzele principale au fost cursul de schimb, cresterea tarifelor la utilitati, concurenta neloiala a produselor chinezesti. in plus, a venit, la 1 ianuarie 2005, eliminarea cotelor in comertul mondial cu textile, se arata in analiza EurActiv. "Singura noastra sansa este sa invatam din politicile europene. in UE au fost identificate niste nise salvatoare. Este vorba despre asa-numitele "textile inteligente ": anumite tesaturi, tricoturi cu varietati si design deosebit, in principal bazate pe inovatie ", spune Aurelientu Popescu, presedinte executiv al Federatiei Patronale din Industria Usoara.

Industria alimentara nu conteaza la export

Industria alimentara din Romania este considerata sectorul cu avantaj relativ global si relativ stabil. Ca procente in structura productiei industriale, aceasta a scazut continuu, cel mai mult de la 18% in 1998 la 12% in 2002. in prezent aceasta reprezinta 13% din productia industriala. in UE industria alimentara reprezinta 20% din valoarea adaugata bruta din industria prelucratoare si este caracterizata prin rate de crestere medii si ridicate.

Lemnul si softul - singurele sanse de salvare

Doua domenii sint esentiale pentru industrie si cresterea economica, prelucrarea lemnului si productia de mobila. Acestea sint singurele care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general. Prelucrarea lemnului si mobila se descurca ceva mai bine datorita exploatarilor masive de masa lemnoasa. in anii 2004 si 2005, cotele de exploatare la nivel national au fost de aproape noua milioane metri cubi. Prelucrarea lemnului in Romania prezinta o crestere medie de 16% in perioada 1999-2004. Este in crestere ca procent in structura industriei, de la 1,8% in 1994 la 2,7% in 2003. Conform analistilor, o lege veche a economiei spune ca, daca industria prelucratoare nu creste cu peste 3% intr-un an, cresterea economica a unei tari este in pericol. Datele din studiile de specialitate arata ca Romania se apropie ingrijorator de acest prag. Cauza este performanta slaba a sectoarelor cheie, cu ponderi importante la export.
Industria electronica si de software creste incet, dar sigur. "A fost un proces de dezvoltare continua. in ultimii patru - cinci ani, acest domeniu s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. Au existat, in egala proportie, masuri guvernamentale, eforturi de marketing ale organizatiilor profesionale si companiilor. Problema principala in acest domeniu o reprezinta maturizarea si intrarea intr-o noua faza. Cresterile au fost, oricum, impresionante, de 20% anual si, pentru unele componente, de peste 50% ", spune Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Firmelor de Electronica si Software din Romania.