Guvernul Romaniei a adoptat o hotarire privind completarea HG nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.
Completarea se refera la prelungirea valabilitatii formularelor de documente de provenienta si transport al materialelor lemnoase prevazute de HG nr. 427/2008, pe o perioada de 90 de zile de la data publicarii Hotaririi de completare a HG nr. 996/2008 in Monitorul Oficial al Romaniei.
Motivul invocat de Executiv este evitarea blocarii circulatiei si comercializarii materialelor lemnoase in perioada necesara introducerii in circuit a noilor formulare prevazute de HG nr. 996/2008. Asociatia Patronala a Forestierilor din Romania (ASFOR), ne-a comunicat ca hotarirea cu pricina ii pune pe agentii economici in dificultate, acestia acuzand anomaliile actului normativ.
Cu alte cuvinte, aplicarea lui este imposibila, pentru ca noile documente speciale impuse agentilor economici din industria forestiera nu exista. Conform HG 996/2008, oricare dintre agentii economici care foloseste documentele vechi poate fi sanctionat contraventional de agentii constatatori. Care sunt multi, si nu toti specialisti, ca sa faca diferenta dintre foioase si rasinoase. Ministerul Agriculturii a comunicat societatilor ca Imprimeria Nationala nu a tiparit decat 4.000 de exmeplare dintre cele aproape 14.000 cat ar fi trebuit tiparite si transmise agentilor pana pe 1 octombrie. Actul normativ mai prevede ca firmele din sistemul forestier sunt obligate sa utilizeze SUMAL - sistemul informational de urmarire a materialelor lemnoase, in conditiile in care acesta nu functioneaza decat sporadic.
Potrivit HG 996, neutilizarea SUMAL constituie contraventie. MADR recunoaste ca doar 200 de ocoale silvice dintre cele 550 au inceput sa utilizeze SUMAL si ca agentii economici au primit softul sistemului si abia in decembrie vor avea prima raportare. Pe langa toate aceste neajunsuri, HG 996/2008 nu este contrasemnata de Ministerul Justitiei, desi era obligatoriu.