Chiar daca statutul de somer nu este de invidiat, cel mai "bogat" somer din judetul Dolj primeste anul acesta o indemnizatie de 1.277 de lei. Cu asa un venit lunar, doljeanul poate face invidiosi multi salariati.

Daca, in 2007, cea mai mare indemnizatie de somaj platita in Dolj a fost de 932 de lei, iar in 2008, de 1.020 de lei, anul acesta, somerul cu cea mai mare indemnizatie incaseaza lunar cu 37%, respectiv 25% mai mult. "Cea mai mare indemnizatie primita de un doljean a fost, in luna iulie, de 1.277 de lei", a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjuncta a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. De la inceputul anului, aceasta a fost cea mai mare indemnizatie in plata a unui doljean, exceptand-o pe aceea de peste 860 de euro pe luna obtinuta, timp de trei luni, de un barbat care a intrat in somaj in Spania si a solicitat mentinerea indemnizatiei dupa intoarcerea in Romania.

"Cei mai multi someri doljeni au primit in medie 470 de lei/luna"

Potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificarile ulterioare, absolventii primesc o indemnizatie de somaj in valoare de 50% din salariul minim garantat in plata, adica 300 de lei, avand in vedere nivelul actual al salariului minim garantat in plata. In ceea ce priveste persoanele care solicita indemnizatie de somaj dupa ce au lucrat, acestea primesc ajutor de la stat de 75% din salariul minim garantat in plata. In functie de stagiul de cotizare, la aceasta suma se adauga 3% (in cazul unui stagiu de cotizare de cel putin trei ani), 5% (stagiu de cotizare de minimum cinci ani), 7% (stagiu de cotizare de minimum zece ani) sau 10% (stagiu de cotizare de minimum 20 de ani) din media pe ultimele 12 luni lucrate a salariului de incadrare.
Asta inseamna ca, in ultimul an de munca, somerul a carei indemnizatie de somaj este in prezent de 1.277 de lei a avut un salariu de incadrare de cel putin 8.270 de lei (considerand un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani). In cazul unui stagiu de cotizare mai mic, salariul de incadrare al respectivei persoane ar fi trebuit sa atinga un nivel incredibil - variind intre 11.814 lei (stagiu de cotizare de minimum zece ani) si peste 27.000 de lei (stagiu de cotizare intre trei si cinci ani).
Nu toti somerii au fost insa la fel de norocosi. "Cei mai multi doljeni someri au primit in medie aproximativ 470 de lei/luna", a precizat Daniela Neagoe. Avand in vedere legislatia in vigoare, asta inseamna ca majoritatea somerilor in plata au un stagiu de cotizare intre trei si cinci ani si in ultimele 12 luni lucrate au avut un salariu de incadrare echivalent cu salariul minim pe economie.