In luna septembrie a acestui an va fi dat in folosinta primul incubator de afaceri realizat cu fonduri europene. Spatiile pot fi folosite atat pentru productie, cat si pentru depozitare si servicii. In Oltenia vor aparea multe asemenea facilitati de afaceri. Depinde si cat de mare va fi cererea.
Un modern incubator de afaceri se "coace" la iesirea din Craiova. Claudiu Cring-Foamete investeste in infrastructura de afaceri inca de anul trecut. El a intocmit un proiect de finantare, a accesat fonduri europene si s-a apucat de treaba, pe strada Garlesti. Terenul il cumparase inca din 2000, iar in zona fusese un abator de pui, care insa nu a mai functionat asa cum se astepta noul proprietar. Viitorul incubator de afaceri din Craiova se preteaza la desfasurarea de activitati de productie. Cladirile au 3.500 de metri patrati, iar terenul din jurul lor este de 15.000 de metri patrati, unde se vor afla parcarile.
Investitie cu bani europeni
"Aici era o structura industriala. Am incercat sa fac mai multe activitati aici, dar degradarea cladirilor nu mi-a permis, nu erau multe spatii incalzite. Acum nici nu mai este voie sa desfasori in oras o activitate de abatorizare. Singura solutie viabila a fost accesarea de fonduri europene, pentru a moderniza ceea ce era aici. Asa a aparut ideea cu incubatorul de afaceri, dupa ce am mers la ADR, la informare. Aveam alte doua-trei variante, pentru a face o piscina, un strand, dar fondurile se epuizasera", a povestit tanarul Claudiu Cring-Foamete, care este si managerul de proiect. Valoarea totala a proiectului este de 5,9 milioane de lei, iar investitia va fi gata in septembrie, fiind inceputa de anul trecut, de firma Grinexim Com SRL. "Acum se lucreaza la recompartimentarea cladirii si au fost refacute toate instalatiile, inclusiv incalzire, ventilatie si restul utilitatilor. Incubatorul de afaceri va fi gata in toamna acestui an si oferim spatii pentru productie, pentru servicii, pentru depozitare, dar nu si pentru comert. Nu se va face comert pe aceasta platforma. Putem inchiria spatiile pentru maximum 12 firme, pe o perioada de minimum trei ani (cu posibilitate de prelungire), iar chiria pe care o percepem este de doar doi euro pe metrul patrat", a explicat tanarul investitor. In plus, el sustine ca serviciile oferite firmelor sunt dintre cele mai diverse: "Avem toate utilitatile, acces la internet, activitate de secretariat, parcare generoasa, plus supraveghere video a spatiului din exteriorul cladirilor. Iluminatul exterior se face pe baza de panouri fotovoltaice, iar camerele de supraveghere sunt conectate tot la panouri, astfel incat nu se intrerupe supravegherea pe timpul noptii, daca se ia curentul". Intrebat de ce ar veni o firma in incubatorul de afaceri si nu ar merge in parcul industrial de langa fabrica de Avioane, tanarul a mentionat ca firmele care aleg incubatorul de afaceri nu trebuie sa faca nici o investitie, ci li se ofera hale, spatii complet utilate. Cerere exista pentru spatii in incubatorul de afaceri, pana acum manifestandu-si intentia de a inchiria spatii companii din domeniul papetariei si firme care intentioneaza sa detina spatii de depozitare a marfurilor.
Locuri de munca obligatorii
Obligatia majora pe care o au firmele care inchiriaza spatii in incubatorul de afaceri este aceea ca pe perioada "incubatiei" efective, adica in primii doi ani de cand activeaza in spatiul de pe strada Garlesti, sa infiinteze minimum un loc de munca. De fapt, numarul locurilor de munca nou-infiintate trebuie sa fie direct proportional cu suprafata inchiriata. Este o obligatie prevazuta prin proiectul de finantare din fonduri europene. Valoarea totala a proiectului se ridica la 5,9 milioane de lei, din care contributia beneficiarului este de 2,8 milioane de lei. Pe langa banii europeni, tanarul craiovean a fost nevoit sa apeleze la credite bancare, pentru a-si sustine investitia. "Toti banii pentru cofinantare si pentru cheltuielile neeligibile i-am luat din banca, si nu a fost foarte simplu. In plus, trebuie sa dispui de bani pentru a face toate cheltuielile in avans, apoi sa recuperezi TVA-ul etc. Dar ideea este ca trebuie sa ai bani inainte de a beneficia de transele pe proiect", a spus managerul de proiect.
Cat de greu se acceseaza un proiect european de anvergura
Claudiu Cring-Foamete spune ca lucrul "mai complicat si mai laborios este nu atat proiectarea, cat implementarea proiectului. Pe langa faptul ca ai nevoie de documente, se intocmesc multe rapoarte, certificate de garantie, certificate de conformitate, ai nevoie si de o firma cu experienta care sa se ocupe de implementare. Eu pana acum am cinci bibliorafturi cu documente". Incubatorul de afaceri nu este singurul din Oltenia, tanarul om de afaceri precizand ca, atunci cand a aplicat, era al zecelea proiect pe regiunea de Sud-Vest, dar este primul care se finalizeaza anul acesta. Diferenta intre viitoarele incubatoare de afaceri din Oltenia si acesta de la Craiova este ca aici exista spatii industriale, pentru productie.