Bancile comerciale vor sa nu mai achite din 2008 cotizatiile la Fondul de Garantare a Depozitelor, motivand ca sumele colectate deja se situeaza la un nivel adecvat riscurilor cu care s-ar putea confrunta sistemul bancar. "Deocamdata, a existat doar o solicitare informala, iar ARB (Asociatia Romana a Bancilor - n.r.) ar putea decide sa transmita o solicitare formala", a declarat Veronica Raducanescu, director in Banca Nationala a Romaniei, citata de Mediafax. Fondul reprezinta o garantie pentru cei care isi depun economiile la o banca, acestia primind pana la 20.000 de euro in cazul in care institutia respectiva intra in faliment. In plus, acesta a jucat un rol foarte important in asigurarea stabilitatii sistemului financiar-bancar din Romania si la cresterea increderii publicului in acesta, ne-a declarat Adrian Vasilescu.
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (Fondul) a fost infiintat in 1996.
Scopul Fondului este garantarea rambursarii depozitelor constituite la institutiile de credit de catre persoane fizice, persoane juridice ori entitati fara personalitate juridica, potrivit conditiilor si limitelor stabilite prin legea de functionare a Fondului. In plus, Fondul mai are un rol de desfasurare a activitatii ca administrator special, administrator interimar ori ca lichidator al institutiilor de credit, in cazul desemnarii sale in una dintre aceste calitati.
Toate institutiile de credit autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei sa primeasca depozite de la public au obligatia de a participa la schema de garantare a depozitelor. Exceptie fac institutiile de credit pentru care exista garantia statului pentru depozitele atrase (de exemplu, Casa de Economii si Consemnatiuni CEC - SA pentru depozitele persoanelor fizice) si, incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, sucursalele din Romania ale institutiilor de credit avand sediul in state membre ale Uniunii Europene.

Despagubiri de peste 500.000 de lei in patru ani

Pana in prezent, Fondul a efectuat plati de compensatii insumand 512.209,65 mii de lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice, la un numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003, primele compensatii fiind platite in 1999 pentru deponentii persoane fizice ai Bancii "Albina", se arata pe site-ul institutiei.
Mai mult, in 2002, Fondul a dobandit calitatea de lichidator judiciar la doua banci in faliment, respectiv la Banca Romana de Scont incepand cu 16 aprilie 2002 si la Banca Turco-Romana incepand cu 3 iulie 2002.