Comitetul pentru afaceri juridice din Parlamentul European a dezbatut ieri o directiva care prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru cazurile de piraterie si incalcarea drepturilor de autor, potrivit unui post de televiziune. UE va pedepsi copierea produselor cu inchisoare de pana la patru ani si amenzi de aproape 100.000 de euro. Produsele marcilor de prestigiu, filmele, muzica, dar si programele software vor fi protejate de aceasta lege a Parlamentului European.
Legea prevede si aplicarea unei amenzi de 90.000 de euro, care poate ajunge insa la 270.000 de euro in cazul produselor care pun in pericol sanatatea consumatorului. Toate cele 27 de state din Uniunea Europeana vor fi obligate sa aplice aceasta lege care urmeaza sa fie votata in plenul Parlamentului in cursul acestui an.
Hotararea Parlamentului European are ca precedent o decizie a Curtii Europene de Justitie care permite Legislativului european sa dea hotarari care pana acum tineau de parlamentele nationale din statele membre. (A.S.)