Cunoscatorii sustin ca peste tot in lume plajele apartin doar proprietarilor de hoteluri. Cu toate acestea insa, in Romania si acest lucru merge pe dos. Adica plajele litoralului romanesc sunt inchiriate unor firme, in urma unor licitatii, cele mai multe dintre companii neavand nici o legatura cu activitatea hoteliera. Totusi, acest sistem de administrare a plajelor aduce venituri bunicele statului. Ca o comparatie, fata de sezonul trecut, anul acesta s-au incasat din inchiriere de trei ori mai multi bani, adica vreo 2 milioane de euro.
Inchirierea plajelor pare a fi o afacere frumusica, mai ales ca aduce fonduri importante la bugetul de stat. Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea-Litoral (DADL), ne-a declarat ca "in acest an, doar in doua luni de la inceperea licitatiilor, au fost contractati 1.176.515 mp de plaja, adica aproape dublu fata anul trecut. Suma incasata este insa de 6.981.130 RON (70 de miliarde de lei vechi), ceea ce inseamna de peste trei ori mai multi bani, comparativ cu 2005". Trebuie spus ca anul trecut au fost incheiate 204 contracte, pentru o suprafata de 761.791 mp, cu o valoare de 1.938.853 RON (peste 19 miliarde de lei vechi).
"Conform HG 241/ 2006, jumatate din aceasta suma se vireaza la bugetul de stat. Cealalta jumatate, adica 35 de miliarde de lei vechi, va fi folosita, printre altele, pentru protectia si conservarea plajelor, pentru reabilitarea lor, precum si pentru executarea tuturor lucrarilor de intretinere a plajelor, pe sectoarele necontractate", a adaugat Anton.
Reamintim ca, in urma licitatiilor din datele de 3-7 aprilie si 3-5 mai 2006, peste 70% din contractele de inchiriere au fost incheiate, respectiv 19 sectoare din totalul de 33 de sectoare.

O noua licitatie, dupa incheierea sezonului

Catalin Anton a adaugat ca, "pentru sectoarele de plaja necontractate, reluarea licitatiilor va avea loc dupa incheierea sezonului estival, incepand cu 16-17 octombrie (data lansarii anuntului). ßi asta pentru ca atunci se va cunoaste si situatia contractelor incheiate in acest an, ramase in vigoare.
Mai trebuie spus ca, in zonele ramase neacoperite, nu vor fi asigurate servicii turistice. Totusi, DADL va efectua aici lucrari mecanizate si de igienizare zilnica, pe tot parcursul sezonului estival.

Fonduri externe pentru consolidarea falezei

Din aceeasi sursa mai aflam ca fondurile externe vor finanta proiectele de consolidare a falezei si de reabilitare a plajei. Proiectele au fost elaborate de Agentia Internationala de Dezvoltare a Japoniei (JICA) si de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Trebuie spus ca "un punct vulnerabil" este in zona spitalului de la Eforie Sud, unde faleza este in pericol. De asemenea, in regiunea statiunii Venus se deruleaza un proiect de combatere a eroziunii plajelor.