Noile modificari ale Legii creditului de consum, pe care ANPC intentioneaza sa le introduca, reprezinta mai nimic pentru consumatorii de credite.
Reglementarile sunt, in fapt, gandite direct de Asociatia Romana a Bancilor si sunt doar promovate prin intermediul ANPC. Modificarile nu vor spori gradul de protejare a consumatorului de credite, ci reprezinta rezultatul negocierilor dintre bancheri si responsabilii ANPC.
Simtind foamea de bani a romanilor, bancile comerciale au accelerat creditarea, speculand din plin hibele unei piete caracterizate prin lipsa de reglementari clare si protectioniste pentru consumatorii de credite. Nici chiar ultimele incercari de a transparentiza procesul de creditare prin introducerea dobanzii anuale efective nu au reusit sa vina in intampinarea consumatorilor de credite. Mai mult, aceasta chestiune a debusolat piata creditelor de consum prin crearea unui sistem de calcul complicat al modului de rambursare a datoriilor bancare. Autoritatile statului, in special Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), s-au vazut nu de putine ori depasite de situatie, din cauza numarului foarte mare de sesizari din partea cetatenilor, care atrageau atentia asupra modului in care bancile scumpesc creditele prin comisioane aberante si majorari ilegale ale dobanzilor.
Proiectul ANPC de modificare a legii creditarii nu este altceva decat o combinatie de articole de lege existente deja in legislatia actuala, care nu va aduce nimic nou in privinta protejarii consumatorului de credite. ANPC nu a tinut cont de numarul foarte mare, si nici de natura plangerilor venite din partea creditatilor pentru a-si formula noile propuneri legislative. Bancile nu ar mai trebui sa isi modifice, cu de la sine putere, comisioanele pe durata contractului si sa introduca noi comisioane. De asemenea, bancile ar trebui sa specifice clar daca dobanda este fixa sau variabila si perioada in care acestea se calculeaza. Pentru dobanda variabila ar trebui ca, in fiecare contract, sa fie publicata formula de calcul, iar factorii variabili ai acesteia sa fie numai cei independenti de banca. Mai mult, in fiecare contract de creditare ar trebui specificat clar cum anume sunt informati consumatorii privind modificarile conditiilor, si anume: extras de cont, scrisoare cu confirmare de primire, SMS etc. Din pacate, seria de modificari nu a fost indeajuns de promovata spre dezbaterea publica, aceasta urmand a fi trimisa spre aprobare direct Guvernului, sub forma unei Hotariri de Guvern, si nu Parlamentului, pentru o lege organica.
Potrivit datelor Bancii Nationale Romane, din zece restantieri, noua sunt persoane fizice si doar unul are personalitate juridica. Datoriile acestora catre creditori atingeau in 2007 nivelul de 2,13 miliarde de lei, iar valoarea totala a creditelor contractate depasea cu putin 182 de miliarde de lei.