Sindicalistii de la Forum si de la Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) au anuntat ca vor inregistra in cursul zilei de azi conflictul de interese la Directia de Munca deoarece conducerea Combinatului nu a initat negocierea prevederilor noului Contract Colectiv de Munca (CCM), asa cum au solicitat cele doua sindicate. Acest anunt a fost facut dupa ce reprezentantii celor doua sindicate au notificat, pe data de 28 mai, conducerea Combinatului despre faptul ca s-au creat premisele declansarii conflictului de interese.

"Marti (n.r. - azi) vom inregistra la Directia de Munca Galati conflictul de interese, urmatorul pas legal pe care il parcurgem ca urmare a refuzului administratiei Combinatului de a initia negocierea unui nou Contract Colectiv de Munca", ne-a declarat liderul sindicatului Forum, Costica Harnagea. Acelasi demers il vor intreprinde azi si sindicalistii de la SSS.

Conflictul de interese va fi declansat azi, in timp ce pe rolul instantei se deruleaza procesul intentat Directiei de Munca de catre ArcelorMittal Galati, prin care se solicita obligarea institutiei de a inregistra actul aditional incheiat cu 10 sindicate, care prevede prelungirea valabilitatii actualului contract pana la sfarsitul anului. Miza procesului este uriasa deoarece, in cazul in care Tribunalul ar lua o hotarare prin care Directia de Munca sa fie obligata sa inregistreze actul aditional de la Combinat, nu s-ar mai putea declansa legal un conflict de interese. Tinand cont de faptul ca procesul poate dura cateva luni, inregistrarea conflictului de interese la Directia de Munca reprezinta doar o chestiune de ore, dar ramane de vazut ce va decide Ministerul Muncii.

Conflictul de interese declansat acum cateva luni de 6 sindicate din Combinat, care a fost inregistrat la Ministerul Muncii, a fost radiat ulterior din evidentele ministerului, caz fara precedent in Romania, considerat un abuz de multe dintre sindicatele din Combinat. De exemplu, sindicalistii de la Solidaritatea au reclamat faptul ca decizia Ministerului Muncii este una abuziva deoarece numai o instanta se poate pronunta asupra legalitatii unui conflict de interese, motiv pentru care au facut plangeri penale impotriva ministrului Muncii si a doi secretari de stat din cadrul ministerului.

In conditiile in care instanta nu a dat o sentinta privind inregistrarea actului aditional, iar conflictul de munca va fi inregistrat azi, ramane de vazut care va fi urmatorul pas pe care il va face administratia, si anume daca va initia negocierile sau va refuza in continuare sa inceapa tratativele cu sindicatele.