Ford incepe anul cu o productie de 60 de masini in ianuarie. Cateva B-Max "made in Craiova" vor fi expuse la Salonul Auto de la Geneva in luna martie. De asemenea, toate prototipurile Ford B-Max realizate la Craiova au trecut de testele din Germania.
Ford a inceput de ieri productia mult asteptatului model B-Max, dar masinile nu vor ajunge la clienti, momentan, ci vor fi folosite numai pentru uz intern. La o data la care fabrica ar fi trebuit sa duduie, iar volumul de productie trebuia sa fie de 250.000 de unitati pe an, Uzina Ford de la Craiova incepe in ritm de melc, cu cateva zeci de automobile pe luna. Potrivit unor surse din fabrica, ieri a demarat productia primelor automobile Ford B-Max la Craiova, care sunt asamblate pe noua linie de productie, desi aceasta nu este finalizata 100%.
"Volumul de productie va fi destul de mic intr-o prima faza. Nu vom depasi 60 de masini in luna ianuarie. In medie, vom face cateva automobile pe saptamana. Nu putem spune ca este productia-pilot, ci mai degraba o pregatire pentru productie", a spus o persoana din interiorul fabricii. Primele autoturisme B-Max vor intra in fabricatie pentru a fi testate linia de productie, instalatiile noi, robotii industriali, dar si pentru ca muncitorii romani sa se acomodeze cu noul model. Compania numeste noile autoturisme "unitati de pre-productie", pentru ca preced adevarata productie care va incepe in luna mai. Ford a confirmat si la nivel oficial inceperea pregatirilor pentru productia B-Max.
Reprezentantii companiei au declarat pentru GdS: "Ford Romania confirma ca in aceasta saptamana vom incepe construirea unor unitati din modelul B-Max pentru testarea facilitatilor de productie. Aceste unitati vor fi folosite intern pentru a pregati productia de masa si pentru ca angajatii nostri sa se familiarizeze cu produsul. Dupa cum am mentionat si in trecut, productia de masa va demara ulterior in acest an".
Ford a intrerupt in octombrie 2011 productia autoutilitarei usoare Transit Connect, care era asamblata in Banie. Productia a fost mutata in Valencia (Spania), unde se vor fabrica doar masini pe platforma "C", urmand ca in Craiova sa se produca automobile mai mici, pe platforma "B".
Pana acum, Ford nu a spus o data exacta a demararii productiei de masa la Craiova. Anul trecut, producatorul auto sustinea ca va demara productia in prima parte a anului 2012, fiind vehiculate lunile aprilie - pentru testarea finala a liniei de productie si mai - pentru inceperea productiei de masa a automobilului B-Max. Tot in aprilie ar trebui sa inceapa si fabricarea motorului EcoBoost, de 1 litru.
Prototipurile au trecut testele

Surse oficiale din cadrul Ford au confirmat faptul ca toate cele 36 de prototipuri ale modelului B-Max au fost deja finalizate in fabrica din Craiova inca de anul trecut, iar pe finalul anului s-au incheiat si testele in Germania. Noul model poate intra in fabricatie la Craiova, dar inca nu se stie volumul productiei, care depinde, in principal, de cererea de pe piata.

Ford e cu ochii pe Craiova

Autoturismele Ford B-Max care se fabrica in aceste zile la Craiova sunt foarte importante pentru companie, atentia Ford fiind atintita catre Romania. Potrivit acelorasi surse oficiale, cateva dintre masinile care se produc in aceste saptamani la Craiova vor fi expuse la Salonul Auto de la Geneva in luna martie.
Un alt model ce va fi fabricat a Craiova. Sa fie SUV-ul Ford?
Ford a facut publice primele informatii si fotografii ale conceptului EcoSport, autovehicul ce anticipeaza un SUV de oras, de clasa mica (segment B), construit pe aceeasi platforma tehnica precum si B-Max, micul monovolum care va fi produs exclusiv la Craiova, informeaza site-ul specializat pe piata auto, www.0-100.ro. Ford a anuntat in 2011 ca la Craiova, pe langa B-Max, va fi produs inca un model de clasa "B", ceea ce poate insemna ca versiunea de serie a lui EcoSport va fi produsa in viitor si in Romania. Cand va intra in productia de serie, EcoSport va fi fabricat pentru inceput in India si Brazilia, dar masina va fi produsa si in alte uzine care vor fi anunțate ulterior, potrivit Ford, citat de www.0-100.ro.