In fiecare an, bradul - simbolul Craciunului si al celorlalte sarbatori ale iernii - reprezinta un accesoriu aproape indispensabil din casele constantenilor. Acestia sunt vanduti in piete sau in alte locuri mai mult sau mai putin amenajate, de catre diferite societati comerciale care spera sa obtina cat mai multe profituri de pe urma acestei activitati comerciale efemere.

Numai ca pretul cu amanuntul al brazilor si molizilor din acest an se pare ca nu va creste prea mult, din cauza deciziei Regiei Nationale a Padurilor de a nu majora costurile acestui produs. In acest sens, in perioada urmatoare Directiile Silvice din judetele montane care administreaza padurile de conifere ale statului vor organiza licitatii in vederea vanzarii brazilor catre societatile comerciale interesate. Intrucat pe teritoriul judetului Constanta nu exista paduri sau spatii amenajate pentru cultura coniferelor, Directia Silvica Constanta va efectua, ca si in anii precedenti, doar actiuni de control asupra legalitatii transporturilor de brazi adusi din alte judete, a declarat pentru "Replica” Ion Bogdan, directorul Directiei Silvice Constanta. Astfel, angajatii DSC impreuna cu alte organe de control vor urmari ca atat documentele insotitoare ale brazilor, cat si marcajul acestora cu ciocanul special de marcat sa fie autentice. Ca si in sezoanele trecute, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, agentii economici vor incepe efectuarea transporturilor de brazi, acestia provenind cu precadere din judetele Buzau, Vrancea, Neamt si Suceava, a aratat directorul DSC. Pe de alta parte, cererea masiva de brazi in luna decembrie a fiecarui an conduce la taierea unui numar urias de brazi de ordinul sutelor de mii.

Brazii se dezvolta armonios in pepiniera

Insa acest aspect nu afecteaza padurile Romaniei, a subliniat Bogdan. Aceasta intrucat fie in judetele din care sunt adusi brazii la Constanta si in celelalte regiuni ale tarii, exista culturi specializate de brazi destinati numai taierii lor pentru sarbatorile Craciunului, fie sunt luati din padurile unde au avut loc taieri controlate de material lemnos. In primul caz, pe langa faptul ca aceasta "recolta” de brazi nu afecteaza suprafata impadurita in mod natural a tarii, exemplarele de pomi de iarna supuse comercializarii au un aspect atragator fiind armonios dezvoltate deoarece, fiind plantate la distante optime in pepiniera, de lumina soarelui beneficiaza toate ramurile arborelui. In schimb, in cazul in care brazii si molizii sunt taiati din sectoarele de padure destinate exploatarii forestiere, de multe ori aceste exemplare cresc la umbra copacilor maturi si nu se dezvolta simetric. Aceasta este explicatia faptului ca in piete pot fi intalniti in fiecare iarna brazi sau molizi care prezinta pe o parte ramuri bogate, iar pe partea opusa crengute firave sau chiar trunchiul gol, toata aceasta conformatie asimetrica conferindu-i pomului de iarna un aspect inestetic, a aratat directorul DSC.