Din aceasta luna se colecteaza primii bani în conturile fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II), la care au aderat persoanele pâna în 35 sau 45 de ani. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat recent norma privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat (pilonul II). Norma respectiva reglementeaza procedurile de prelucrare a declaratiilor, calcul, evidenta si virarea contributiilor individuale catre fondurile de pensii din sistemul pilonului II si va fi publicata în curând în Monitorul Oficial. Spre sfârsitul lunii aprilie, contabilii dau fuga la institutiile statului sa achite contributiile aferente lunii martie, pentru salariatii pe care îi au în evidente firmele doljene. Agentii economici trebuie sa stie ca depun declaratiile lunare la casele judetene de pensii la fel ca si pâna acum. Apoi, contributiile se platesc la finante, tot ca si pâna în prezent. Cota de contributie reprezentând 2% din salariul de baza al fiecarui angajat pâna în 35 de ani (obligatoriu) sau pâna în 45 de ani (facultativ) se vireaza de catre fisc la companiile de asigurari la care a aderat fiecare salariat. CSSPP insista sa "reaminteasca" mediului de afaceri ca, asa cum s-a stabilit, "contributia la fondul de pensii administrate privat este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor în aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale". Numai ca, de luna aceasta, banii trebuie sa ajunga la timp în conturile firmelor de asigurari. Ultima zi de plata catre fonduri este 20 mai, dupa cum a stabilit CSSPP. Unii dintre oamenii de afaceri din Oltenia au fost avertizati luna trecuta, la Forumul Regional de Pensii Private, ca trebuie sa fie corecti "cu banii angajatilor" si ca, pentru a nu le crea probleme la pensia administrata privat, ar trebui sa le plateasca la timp contributiile.
Verificati on line daca firma plateste De acum înainte, angajatii au posibilitatea sa verifice în fiecare luna daca firma la care lucreaza le vireaza, prin procedurile respective, contributia de 2% la fondul de pensii administrate privat la care au aderat. "Fiecare fond are obligatia sa-i prezinte aderentului situatia clara, daca i-au intrat banii în cont sau nu. Angajatii pot sa verifice on line în fiecare luna daca firma la care lucreaza a virat contributia la pensie", a precizat Ileana Ciutan, directoarea Casei Judetene de Pensii Dolj.  
Societati care nu achita contributiile Directoarea Ciutan sustine ca în Dolj exista agenti economici care într-o luna au un anumit numar de declaratii depuse la Casa de Pensii, iar luna urmatoare au depus un numar mult mai mic de declaratii, pentru a reveni la cifra reala (conform numarului de salariati) în a treia luna. "Sunt si situatii când nu corespund declaratiile nominale dintr-o luna cu cele din lunile urmatoare, dar acest lucru se poate întâmpla din cauza restrângerii activitatii firmei, a migratiei fortei de munca sau, pur si simplu, pentru ca nu se depun declaratiile tuturor angajatilor. Acest lucru nu este corect", sustine directoarea Casei de Pensii Dolj. Din moment ce nu sunt depuse declaratiile catre pensii pentru un anumit numar de angajati, nu se pot face viramentele catre finante pentru respectivii salariati, deci acelor oameni le întârzie virarea banilor la fondurile de pensii administrate privat. Firmele neglijente mai pot depune ulterior declaratiile rectificative, deci sa-i ia în calcul si pe angajatii uitati lunile trecute, dar aceasta dezordine în contabilitatea firmei se taxeaza cu o amenda de 1.500 de lei, sustine Ileana Ciutan.