Ordinul de incepere a celor mai importante lucrari de investitii din zona turistica Ranca a fost semnat in urma cu doua zile.

Lucrarile de modernizare a zonei montane Ranca din judetul Gorj vor incepe in perioada imediat urmatoare dupa ce autoritatile locale din Novaci oras de care apartine o parte din localitatea turistica au emis ordinul de incepere a lucrarilor. Primarul din Novaci Pantelimon Todea a precizat ca ordinul a fost emis luni 16 martie dar ca in prezent se lucreaza la organizarea de santier: "Lucrarile pot demara pentru ca a fost emis ordinul de incepere a acestora. Mai intai se va lucra la organizarea santierului si apoi vor demara efectiv lucrarile".
Proiectul este denumit "Dezvoltarea integrata prin optimizarea domeniului schiabil si a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere in zona Ranca" si are o valoare totala de 83 milioane de euro finantarea fiind asigurata in mare parte de Uniunea Europeana. Termenul de realizare a acestuia este de 18 luni ceea ce inseamna ca lucrarile vor fi terminate pana in iarna anului 2010.

Cele mai mari investitii

Proiectul este impartit in doua etape. Prima consta in realizarea unui sistem de canalizare in toata zona montana pe o distanta de zece kilometri si construirea a patru statii de epurare a apelor uzate. Aceste investitii vor fi executate de Asociatia SC Grup Primacons SRL si SC Inspet SA. A doua etapa a proiectului finantat de Uniunea Europeana consta in realizarea a patru noi partii de schi si a unei instalatii de transport pe cablu pe Varful Papusa. Valoarea acestei investitii este de 33 milioane de euro. Licitatia pentru executarea acestor lucrari a fost castigata de Asociatia formata din firmele SC Grup Primacons SRL si SC Electromontaj SA.
Primarul Pantelimon Todea spune ca aceste lucrari de investitii vor creste gradul de dezvoltare a zonei Ranca: "Sunt investitii majore care nu s-au mai facut niciodata aici. Cu siguranta turistii vor beneficia de un confort mai mare si de mai multe posibilitati de a se bucura de sporturile zapezii dar si de privelistea deosebita".

Bani europeni pentru apa si pensiuni

Zona turistica Ranca a mai beneficiat in urma cu mai multi ani de alt program de finantare de la Uniunea Europeana care a constat in introducerea alimentarii cu apa. De asemenea aproximativ 40 de pensiuni din Ranca au fost construite cu fonduri europene prin programul SAPARD care s-a incheiat anul trecut. Ranca este situata la cea mai mare altitudine din tara si a devenit tot mai cautata de turisti fiind o alternativa la statiunile aglomerate de pe Valea Prahovei precum si la cele din Muntii Valcan.