Romanii vor putea cumpara si monta sisteme energetice ecologice, subventionate in proportie de 90% de stat, prin programul Casa Verde, demarat ieri de Executiv. Programul Casa Verde este destinat tuturor romanilor care locuiesc la casa, dar si asociatiilor de proprietari sau companiilor.
Programul guvernamental este structurat pe un sistem asemanator programului Rabla, costurile fiind suportate tot de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Concret, incepand din 5 ianuarie, fiecare doritor poate merge la una dintre firmele agreate de Fondul de mediu sa participe in program si impreuna cu aceasta poate stabili ce tip este potrivit pentru locuinta pe care doreste sa o utileze cu un astfel de sistem energetic.
"Pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si minieoliene. Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrica sau incalzire", a declarat ministrul Mediului, Korodi Attila, in conferinta de presa prilejuita de lansarea programului.
Conform datelor ministerului, factura de apa calda ar putea fi redusa cu circa 60%, iar cea de incalzire, cu aproximativ 30%.
Ulterior, impreuna cu firma cu care s-a decis sa lucreze, beneficiarul realizeaza un proiect, iar compania ii emite o nota de acceptare. In baza acestei note de acceptare, AFM suporta 90% din cheltuieli pentru locuintele private, 60% daca beneficiarul este o institutie de stat si jumatate daca solicitantul este o firma.
"Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei", a mai spus Korodi.
Potrivit acestuia, programul va incepe in data de 5 ianuarie 2009 si se va derula pana la 5 decembrie 2009. El a mai precizat ca programul este gandit sa fie unul multianual.
Incalzire pe banii statului
Intrebat de jurnalisti daca viitorul Guvern va pastra acest program, Korodi a raspuns: "Permiteti-mi sa zambesc. Nu stiu daca cineva isi va permite sa opreasca acest program".
Pentru 2009, AFM are la dispozitie pentru acest proiect 520 de milioane de lei din care 400 de milioane (circa 110 milioane de euro) sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari.
AFM finanteaza 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru persoanele fizice si 250.000 de lei pentru o firma, a declarat presedintele AFM, Mihai Toti, prezent si el la conferinta de presa.
Toti a precizat ca fondurile destinate cofinantarii in cadrul acestui program provin din taxa de poluare auto colectata la AFM.
Conferinta de presa de lansare a proiectului a avut loc pe acoperisul Facultatii de Energetica din Universitatea Politehnica Bucuresti, in decorul celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Europa de Est, conform declaratiei decanului institutiei.
Korodi a precizat ca pana la inceputul lunii decembrie Ministerul Mediului va elabora un ghid al solicitantului, de unde cei care doresc sa intre in program vor afla exact care sunt actele necesare, dar si o lista cu firmele autorizate de AFM sa participe la program.
Cetateanul va putea aplica concret pentru a-si realiza o astfel de instalatie suportand doar 10% din costurile de achizitie si montaj incepand din 5 ianuarie, a conchis Korodi.