Scandalul artificial creat in jurul omului de cultura Cristian Tabara a aparut dupa schimbarea conducerii TVR. Oare intamplator?
Cristian Tabara ar fi putut fi preot, fiind licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa. A publicat si doua carti: "Experienta mistica a luminii in religiile orientale si in crestinismul ortodox" si "Romania, semne ale credintei".
Cristian Tabara s-a nascut pe 30 noiembrie 1967, la Oradea, unde a absolvit Liceul de Filologie-Istorie in 1986. A inceput Facultatea de Mecanica a Politehnicii din Timisoara, iar in 1990 si-a inceput cariera jurnalistica. A scris la "Gazeta de Vest" din Timisoara, apoi la Oradea a lucrat la Jurnalul de dimineata, Radio Sonvest Oradea si Pro TV. Mai tarziu, la Bucuresti, a realizat si prezentat emisiunile "Parte de carte" si "Te vezi la Stirile Pro TV". Ulterior, s-a indreptat catre TVR unde acum este director (angajat prin concurs) al Departamentului Film din TVR. Tot aici realizeaza emisiunea "Ca la carte".

• O emisiune de idei

"Ca la carte" este o productie a TVR 1, incepand cu data de 25 octombrie 2009.
Moderator este Cristian Tabara, iar formatul emisiunii presupune o dezbatere pe marginea unei aparitii editoriale, care suscita un grad ridicat de interes public sau chiar polemici.
Emisiunea nu se doreste a fi una pentru elite sau de inalta tinuta academica, ci una de accesibilitate mai larga, insa fara a scadea nivelul dezbaterilor.
Scopul emisiunii este incluisv acela de a readuce dezbaterea de idei in randul romanilor si de a ghida publicul in lumea editoriala si culturala romaneasca.
In plus, selectia titlurilor va avea in vedere sa acopere o zona larga de tematici si de interes, astfel incat emisiunea sa satisfaca atat nevoia de informare, cat si cea de educare a publicului.
Invitatii emisiunii vor fi specialisti din cele mai variate domenii, lideri de opinie, artisti, oameni de afaceri, personaje din showbiz, reprezentanti ai diverselor institutii, oameni de arta si de cultura, elevi, muzicieni, etc. Alegerea lor are in vedere cartea sau tema pusa in discutie, asa incat prin pozitionarea lor ideologica sa nasca o dezbatere vie si avizata.

• Un ardelean cu cei 7 ani de-acasa

Sub acelasi titlu, "Ca la carte", Cristi Tabara noteaza pe blog despre el insusi urmatoarele:
'Asadar, ardelean, cu tot ceea ce inseamna aceasta bun sau mai putin bun: asezare, respectiv lentoare.
M-am educat acasa in primii 7 ani de viata, apoi gradinita si scolile m-au preluat si m-au format "in spiritul eticii si echitatii socialiste", ca sa reiau o formula a propagandei vremii. Ironia nu este, insa, decat partial justificata fiindca scoala de atunci este net superioara scolii de azi.
Am absolvit Liceul de Filologie-Istorie din Oradea (astazi Liceul "Mihai Eminescu") in 1986, apoi m-am luptat cu Facultatea de Mecanica a Politehnicii din Timisoara. Acolo am inceput cochetaria cu presa (Forum studentesc). Rascoala din 1989 m-a prins la Timisoara si sunt cu adevarat mandru ca am fost pe strazi si am manifestat, chiar daca a spune azi asa ceva pare desuet si caraghios.
Anul 1990 mi-a deschis ochii si mi-a permis sa ma apuc de jurnalistica, mai intai la Gazeta de Vest din Timisoara, apoi la Oradea, la Jurnalul de dimineata si Jurnalul bihorean. Tot atunci mi-am implinit un vis cu adevarat important: am inceput Facultatea de Teologie Ortodoxa. Am studiat si am lucrat in paralel, trecand de la presa scrisa la radio (Sonvest Oradea) si apoi la televiziune (PRO TV Oradea).
Timp de aproape 14 ani am lucrat pentru PRO TV, din care 10 ani in Bucuresti. Aici am si publicat doua carti, "Experienta mistica a luminii in religiile orientale si in crestinismul ortodox", respectiv "Romania, semne ale credintei", in colaborare.'