De aproximativ o luna de zile o echipa de experti se afla la Galati pentru a studia calitatea terenului din Zona Libera, pe care urmeaza ca firma Enel sa ridice cea mai mare termocentrala din S-E Europei. Practic, au inceput demersurile pentru studiul de fezabilitate, fapt care demontreaza, inca o data, ca firma italiana este pusa pe treaba, iar Galatiul va avea in scurt timp o termocentrala pe carbune.

"Terenul a fost agricol, dar ei vor sa aiba certitudinea ca in trecut nu a fost infestat cu substante chimice sau radioactive, pentru a nu li se reprosa nimic atunci cand vor incepe constructia centralei curate", ne-a spus Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galati.

Anul trecut, firma Global International 2000 din Bucuresti a concesionat 36,5 ha de teren in Zona Libera Galati, suprafata necesara pentru ridicarea, impreuna cu Enel Italia, a unei termocentrale pe carbune. Oficialii Enel au dezvaluit ca centrala va avea o capacitate de 800 Mw, iar lucrarile de constructie vor incepe anul viitor, urmand sa se incheie in 2013. Investitia se va ridica la un miliard de euro. Pentru a putea incepe lucrarile, Enel si Global International 2000 sunt obligate sa obtina acordul transfrontalier de la cele doua state vecine, Ucraina si Republica Moldova, lucru care de altfel a fost confirmat si de Agentia pentru Protectia Mediului Galati.