Termocentrala ecologica ce urmeaza a fi construita in Zona Libera este din ce in ce mai aproape de a deveni realitate. Ieri reprezentantii firmei Enel, cea mai mare companie energetica din Italia, interesata sa faca investitii la Galati, s-au intalnit cu prefectul Mihai Capra, directorul Agentiei Locale pentru Protectia Mediului, Mihai Turcu, primarul municipiului, Dumitru Nicolae, precum si cu directorul Administratiei Zonei Libere, Angela Ivan. Pe parcursul discutiilor, reprezentantii Enel si-au facut cunoscuta intentia de a construi o termocentrala ecologica, investitie care ar urma sa se ridice la un miliard de euro. Potrivit estimarilor potentialilor investitori, constructia termocentralei va dura aproximativ patru ani si va incepe in 2009.

Reprezentantul Enel, Matteo Cassani, i-a comunicat prefectului ca firma sa a comandat deja studiul de fezabilitate pentru constructia termocentralei de la Galati, care va fi gata la inceputul anului 2008.

La finalul discutiilor, prefectul a precizat ca orasul nostru are nevoie de investitii majore, asa cum este cea pe care intentioneaza sa o faca Enel Italia in zona, insa a subliniat faptul ca trebuie analizata cu atentie oportunitatea fiecarei investitii in parte si impactul economic, social si de mediu pe care acestea il pot avea pentru Galati.

Acelasi lucru a fost sustinut si de Mihai Turcu, acesta adaugand ca realizarea termocentralei este conditionata si de acordul tarilor vecine, datorita impactului semnificativ asupra mediului pe care il are investitia. "Cea mai mare problema este impactul transfrontalier. Trebuie sa avem acordul tarilor vecine, mai exact al Ucrainei si al Republicii Moldova, si trebuie sa vedem daca locatia aleasa pentru aceasta investitie este cea mai buna", este de parere Mihai Turcu.