In septembrie, persoanele platite pe drepturi de autor si conventii trebuie sa isi depuna, in persoana, declaratiile si sa isi achite contributiile la pensii si somaj, daca banii pe august le-au intrat in cont pana pe 10 septembrie, doar ca pot merge cu ambele declaratii la aceeasi institutie, oricare dintre cele doua. Cei care au primit banii dupa 10 septembrie scapa de cozi, iar declararea si plata le vor face angajatorii.
Conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj si cea a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj au organizat vineri o conferinta de presa comuna pentru a prezenta opiniei publice noile modificari ale OUG nr. 58/2010 (modificata prin OUG nr. 82/2010) care reglementeaza modul in care trebuie sa depuna declaratii si sa achite contributiile la asigurarile sociale (la pensii) si la somaj persoanele care au contracte de drepturi de autor sau alte contracte si conventii civile. Termenul de depunere este pana pe 27 septembrie, iar pana atunci, cele doua declaratii, pentru pensii si pentru somaj, se pot depune in acelasi loc, fie la o institutie, fie la alta.
"Avand in vedere prevederile OUG nr. 58/2010, modificata prin OUG nr. 82/2010, am dispus masuri organizatorice. Aceste masuri constau in delegarea de personal specializat de la CJP la AJOFM si invers, de la AJOFM la CJP, astfel incat contribuabilul sa depuna in aceeasi locatie declaratiile pentru somaj si asigurari sociale si sa poata face plata in acelasi loc", a spus Daniel Baciu, directorul CJP Dolj. Zilnic, o persoana de la AJOFM merge la CJP, iar un angajat al CJP va fi delegat sa mearga la AJOFM pentru a primi declaratiile oamenilor. Cota de contributii pe care o platesc oamenii din veniturile lor a ramas aceeasi, 10,5% la pensii si 0,5% la somaj. Pana acum, incasarile pe OUG nr. 58 se apropie de 100.000 de lei, din 167.000 de lei cat au de plata contribuabilii doljeni, obligati sa achite de OUG nr. 58/2010.

Program prelungit

Asadar, va fi inca o luna in care persoanele fizice indreptatite trebuie sa mearga la CJP si AJOFM sa isi depuna declaratiile, daca veniturile lor s-au modificat din iulie pana in august. Pentru a evita aglomeratia de la ghisee, programul de lucru s-a prelungit, astfel ca de luni pana vineri se pot depune declaratii si efectua plati intre orele 8.00-19.00, sambata pana la ora 13.00, iar luni, pe 27 septembrie, pana la ora 18.00.
Persoanele fizice platite pe drepturi de autor in luna august au termen pana pe 27 septembrie sa isi depuna declaratiile si sa plateasca, pe formularul stabilit de OUG nr. 58/2010. Pentru veniturile realizate in august, dar incasate in perioada 1-10 septembrie tot oamenii care au fost platiti pe drepturi de autor sau contracte si conventii civile isi depun declaratiile si tot ei trebuie sa plateasca, dar pe formularul vechi din OUG nr. 58/2010 si in vechile conturi infiintate pe acelasi act normativ. Angajatorii vor depune declaratiile si vor retine contributiile din banii cuveniti persoanelor platite pe contracte de drepturi de autor si conventii civile daca banii aferenti lunii august au fost incasati de persoanele fizice dupa data de 10 septembrie. Mai exact, cine a luat banii pe luna august in primele zece zile din septembrie isi depune singur declaratiile si plateste. Cei care au incasat banii pe drepturi de autor si conventii dupa 10 septembrie scapa de cozi la ghisee, retinerea si plata facandu-se de catre angajator. In octombrie doar angajatorii vor depune declaratiile pe formularele noi, stabilite prin OUG nr. 82/2010.
Conturile unde se poate plati la pensii

Ileana Ciutan, sef Serviciu Evidenta Contribuabili din cadrul CJP Dolj, a precizat ca plata acestor obligatii se poate face in aceleasi conturi ca si pentru OUG nr. 58/2010 in acelasi cont ca si pana acum, si anume RO70TREZ70322210309xxxxx. Iar angajatorii care vor achita in octombrie pentru veniturile din septembrie pot plati (pe OUG nr. 82/2010) in alt cont, deschis la Trezorerie. Contul este urmatorul 22.21.03.10.