Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a crescut in august cu 246 de milioane de euro, la 18,52 miliarde de euro, potrivit Mediafax. Cresterea a fost sustinuta de intrarile mai mari din rezervele minime constituite de banci.
Astfel, intrarile la rezervele valutare s-au ridicat la peste 490 de milioane de euro. Suma reprezinta venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si cedari de valuta la rezerva statului.
In privinta iesirilor, s-au cumulat peste 244 de milioane de euro, in principal din plata ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa si garantata de Ministerul Finantelor Publice.
De asemenea, pana la finele lui 2006, in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice se vor mai plati 271 de milioane de euro. Dar iesirile s-au mai constituit si din modificarea rezervelor in valuta la unele banci si plata unor comisioane bancare.
In cazul rezervei de aur de 104,7 tone, aceasta a fost evaluata la peste 1,6 miliarde de euro, in conditiile preturilor internationale, euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR, in valuta si aur, se situeaza la peste 20,16 miliarde de euro. (M.H.)