De aproximativ o saptamana, casele de amanet din Craiova, dar si cele de schimb valutar au inregistrat un numar record de clienti. Pe de o parte oameni saraci, care dupa cele cateva zile de sarbatoare au ramas fara un sfant in buzunar, amanetandu-si putinele bijuterii din aur pentru a face rost de bani, iar pe de alta parte, oamenii instariti care fac rand in fata caselor de schimb valutar.
Pentru patronii caselor de amanet din Craiova, atat zilele premergatoare Pastelui, cat si urmatoarele au adus profituri insemnate. Numarul clientilor care au calcat pragul unor astfel de unitati a fost considerabil mai mare fata de alte perioade ale anului. Clientii au fost insa din toate categoriile sociale, atat oameni simpli care au solicitat cateva milioane pe bijuterii pentru a le folosi sa cumpere cele necesare de Paste, cat si oameni cu bijuterii de valoare, care au primit cateva zeci de milioane de lei imprumut. "Inainte de Paste cu cateva zile, am avut clienti foarte multi. Pentru un gram de aur, de 14 karate, oferim 250.000 de lei, iar pentru aur de 18 karate, 320.000 de lei. Preturile insa sunt cele maxime... Fiecare bijuterie e diferita, iar in functie de calitate, karate, pietre, diamante, pretul este negociabil. Am avut clienti ale caror bijuterii nu erau in stare buna, pe care insa i-am refuzat. Oamenii erau disperati, le puteai vedea lacrimile in ochi in momentul in care isi amanetau, cu greu, un inel de pe mana sau o bratara a copilului. Am avut insa si clienti cu o situatie materiala buna, care au amanetat zeci de grame de aur, pentru ei amanetul reprezentand o forma permanenta de imprumut. Apeleaza in special la noi, pentru a nu-si pierde dobanzile la banii depusi in banca. Avem oameni cu greutate din Craiova care periodic vin si amaneteaza bijuterii; pe unele le ridica, iar la altele pur si simplu renunta, probabil de jena", a declarat Narcis Marcu, unul dintre comerciantii unei case de amanet craiovene.
Unii clienti au schimbat mii de euro
Si casele de schimb valutar din Craiova au fost in aceste zile asaltate de clienti. Desi pretul valutei este relativ mai mic decat cel dinainte de sarbatori, in continuare exista foarte multi craioveni care vin sa schimbe valuta. "Am avut si inainte de sarbatori clienti; surprinzator chiar si pentru noi, avem destul de multi si in continuare. Au existat cereri de schimb valutar cu sume mari, inregistrand persoane care, intr-o singura zi, au schimbat mii de euro sau dolari. In schimb, avem foarte putina cerere de valuta. In aceste zile, foarte multi craioveni stabiliti in strainatate s-au intors acasa si asta a creat aglomeratie la case. Am avut si un numar insemnat de clienti straini, care au schimbat in lei sume importante", a spus Marius Tudor, unul dintre vanzatorii unei case de schimb valutar din Craiova.