In Cotidianul.ro a aparut un grupaj intitulat "Dezvaluirile cotidianul.ro despre nesimtirile anticriza ale puterii. Basescu-si poleieste cu aur de 50.000 de euro biserica", pe care il puteti citi in continuare.
'Doua miliarde de lei vechi, adica 50.000 de euro - echivalentul a peste 600 de alocatii minime pentru copii -, a decis sa cheltuiasca, conform documentelor intrate in posesia Cotidianul.ro, presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru lucrari suplimentare, de aurire! dar si de sculptare, la catapeteasma bisericii sale de 1.000.000 de euro de la Palatul Cotroceni.
Seful statului roman a mai adaugat, zilele trecute, aproximativ 50.000 de euro la cei 1.000.000 de euro cheltuiti in anul electoral 2009 din bugetul public pentru reconstruirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni. E acelasi buget alimentat de cetatenii Romaniei prin taxele si impozitele obligatorii. Biserica fuse reconstruita deja o data, in 2004, de Ion Iliescu. Suma cea noua este atestata de documente oficiale puse la dispozitia cotidianul.ro de surse din Administratia Prezidentiala.

Romanilor le taie pensiile si salariile, el cu poleirea cu foita de aur

La scurt timp dupa ce i-a instiintat pe romani ca le vor fi taiate pensiile, si asa amarate, cu 15 la suta, iar pe salariatii bugetari ca li se vor prabusi lefurile, si asa mizere, cu un sfert, presedintele tarii a dispus cheltuirea sumei de 184,873.94 lei, adica 44.790,78 de euro, la cursul de schimb valutar leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua de marti, 4 mai 2010, cand a fost publicat anuntul in sistemul SEAP.
Suma totala este destinata pentru "lucrari realizare registru superior catapeteasma Biserica Cotroceni", conform e-licitatie.ro, si este defalcata in doua loturi.
Lotul 1 "lucrari sculptura lemn" este estimat la un pret de 97.957,98 lei.
Lotul 2 "lucrari poleire registru superior catapeteasma cu foita de aur" este estimat la 86.915,96 lei.

Clei de iepure si de peste in lana de otel

Cotrocenii vor sa imbogateasca iconostasul, printre altele, cu: "Grinda sculptata cu serafimi", "Registru praznicar", "Registru icoane Apostoli", "Registru Prooroci" si cu doua bucati "Cruce Molenii".
Administratia Prezidentiala solicita in mod expres ca pentru "Aplicarea preparatiei" sa fie utilizat, in afara de apa distilata, doar "clei de iepure".
Pentru "Slefuirea si lustruirea bolusului inainte de aplicarea foitei de aur", Palatul Cotroceni vrea musai si "lana de otel".
Traian Basescu nu lasa loc de interpretari si doreste "Aplicarea foitei metalice de aur" nimic altceva decat cu "clei de peste".
Avand in vedere legendele si snoavele care circula, urmatorul produs cerut de Cotroceni este unul interesant:" alcool etilic absolut".

Avertismente si termene

Daca iconostasul nu va fi o copie cat mai fidela a originalului aflat la Sectia Arta Medievala Romanesca a Muzeului National de Arta a Romaniei, executantul sau executantii sunt avertizati : "Comisia de receptie va respinge lucrarea, caz in care Administratia Prezidentiala isi rezerva dreptul de a nu efectua plata".
Termenul de executie a catapetesmei imbogatite cu sculpturi si foite de aur este ziua praznicului Sfintei Maria Mare, pe 15 august 2010.

Calcularea milionului de euro

Catapeteasma bisericii - realizata de Gelu P. Ticuleanu - a costat deja bugetul Administratiei Prezidentiale, numai anul trecut, 333.840,2 lei.
Cotidianul calculase la centima, in 2009, spre disperarea lui Traian Basescu si a sustinatorilor sai, cat costase moftul lui cu biserica. Biserica ce fusese reconstruita deja de Ion Iliescu, chiar daca intr-o varianta restransa.

Aventurile iconostasului si implicarea Cotidianul

Boc spargea Muzeul National de Arta al Romaniei ca sa aureasca biserica lui Zeus, dupa cum denunta Cotidianul, anul trecut.
Muzeul National de Arta al Romaniei protesta, in martie 2009, fata de transferarea unor obiecte de cult catre Administratia Prezidentiala, decisa prin hotarare de guvern. Oficialii muzeului spun ca mutarea acestor piese "de o importanta exceptionala pentru cultura nationala si universala" ar putea determina inchiderea Galeriei de Arta Veche Romaneasca.
Cotidianul s-a alaturat campaniei somitatilor din domeniul culturii si a reusit sa opreasca transferarea catapetesmei la Cotroceni.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a obtinut, in august 2009, in instanta decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragos Eduard Neamu, presedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, aflate in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei, se arata intr-un comunicat al RNMR.
Aplicarea acelei hotarari judecatoresti anuleaza orice masura de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza intre Muzeul National de Arta al Romaniei si Administratia Prezidentiala, fara instiintarea si acordul administratorului judiciar.
Muzeul National de Arta al Romaniei pastreaza iconostasul orginial de la Cotroceni, si cu ajutorul Cotidianului.

Clopotul satelitar incrustat cu numele "Basescu"

Tot Cotidianul dezvaluia ceea ce putini voiau sa accepte: clopotul de un miliard al lui Basescu bate din banii romanilor.
Peste un miliard si jumatate de lei vechi, din banii contribuabililor romani, a cheltuit Administratia Prezidentiala in mandatul lui Traian Basescu numai pentru turnarea clopotului din bisericuta din incinta Palatului Cotroceni. Clopotul care bate printr-un sistem actionat prin satelit de comunicatii de la statie speciala din Frankfurt. Pe clopotul turnat din bani publici este turnat si numele lui Traian Basescu.

Orice urma a predecesorilor sai la Cotroceni, stearsa sub Basescu

In pridvorul bisericii memoriale, ridicata in 2004 sub presedintia lui Ion Iliescu, era montata o placuta comemorativa care amintea de evenimentul reconstruirii: "Biserica fostei Manastiri Cotroceni a fost reconstruita la initiativa presedintelui Romaniei, domnul Ion Iliescu, de catre SC Aedificia Carpati SA, director ing. Petre Badea. 10 septembrie 2004". Din pridvorul - care s-a pastrat - al bisericii re-reconstruite sub Traian Basescu a disparut aceasta placa. Fara vreo explicatie.

Parcul cotrocean cu cheltuiala se tine

Administratia Prezidentiala va cheltui in acest an, in afara celor 50.00 de euro suplimetari pentru "biserica lui Zeus", 30.000 de euro, pentru simpla intretinere a spatiilor verzi din incinta Palatului Cotroceni. Dupa cum atesta un document al Administratiei Prezidentiale, intrat in posesia cotidianul.ro la sfarsitul lunii martie, este vorba despre suma totala de 117.647,06 lei, care va fi folosita pentru parcul interior al Palatului Cotroceni. Suma se adauga celei de aproximativ 1.500.000 de euro, cheltuita pentru lucrari si amenajari in incinta sediului Administratiei Prezidentiale. La jumatatea lunii mai se asteapta ca Traian Basescu sa organizeze o noua baie de multime, prin actiunea "Porti Deschise", cand parcul si unele incaperi ale palatului vor fi deschise pentru popor.ยด