Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se va face resimtita si in privinta pretului la imobiliare. In zonele in care locuintele si terenurile sunt mai scumpe decat in restul tarii - in aceasta categorie fiind inclus si litoralul romanesc - conditiile impuse de piata imobiliara europeana se vor face puternic resimtite, mai ales in prima parte a anului 2007. Cele mai afectate de aceste cresteri de pret vor fi apartamentele considerate noi, in functie de anul de fabricatie. Este vorba despre imobilele construite in perioada 1977 si pana in prezent. Acest lucru se datoreaza faptului ca specialistii considera ca o buna parte a blocurilor care au "apucat" cutremurul din 1977 au fost, mai mult sau mai putin, afectate de seism. "Un alt motiv major al acestui val de scumpiri il constituie cerintele de calitate ale normelor europene in privinta imobilelor", afirma Cristina Ivanciuc, expert imobiliar din cadrul Agentiei "Apex" din Mangalia. "Se vor cere, incepand cu anul viitor, certificate energetice, adica va trebui facuta dovada ca locuintele sunt izolate din punct de vedere termic, cu ferestre termopan, fatada exterioara refacuta, iar pe interior izolarea este facuta cu materiale de calitate - toate aceste expertize costand destul de multi bani. Vorbim apoi de imbunatatirile de actualitate, dar nu despre un banal termopan si o usa metalica, ci si despre un parchet de calitate, gresie din import sau chiar de mobilier de ultima generatie, in cazul celor care doresc sa vanda apartamentul "la cheie. In plus, potentialul cumparator va fi sfatuit sa se uite cu atentie la nivelul de poluare fonica al zonei in care se afla imobilul: daca ferestrele apartamentului "dau" spre o parcare sau o strada aglomerata sau chiar spre artere intens circulata. Adunate toate acestea, in cele din urma se poate stabili un pret concret al apartamentului scos la vanzare".
2007 - cresterea cu 50% a preturilor imobiliarelor

Cel mai probabil, locuitorii din sudul litoralului care au venituri relativ normale se vor indrepta, de la anul, catre apartamentele destul de vechi, pentru ca pretul acestora nu va creste decat cu maximum 30%, dupa care, asigura expertii imobiliari din zona, costul se va stabiliza. Nu acelasi lucru se poate spune despre apartamentele din zone rezidentiale, cum sunt cele aflate in preajma marii sau cele din cartierele de vile. "Noi estimam, din cate am constatat in decursul anilor si dupa ce am studiat piata imobiliara potrivit cerintelor UE, ca in anul care urmeaza cresterea preturilor imobiliarelor in sudul litoralului va fi de minimum 50%. Putem spune ca acelasi lucru se va petrece si cu terenurile cele mai scumpe din zona - cele de pe malul marii sau cele unde in prezent se ridica cartierul de vile", declara Cristina Ivanciuc. Un lucru care va ridica atat de rapid preturile pe litoralul sudic il constituie si faptul ca aici nu au mai fost construite de zeci de ani decat blocuri decat in sistem "social" (adica inchiriate familiilor ce constituie cazuri sociale si care nu pot fi nici cumparate de la autoritatile locale si, implicit, nici vandute mai departe) si trei blocuri ANL, a caror finalizare treneaza de ceva timp. Asa se face ca apartamentele ce vor fi scoase la vanzare sunt destul de vechi, cel mai "nou" cartier avand peste 10-15 ani.

Vile de peste un milion de euro

Preturile imobiliarelor din Mangalia si statiunile din jurul municipiului raman "de top" in continuare, alaturi de Constanta, Bucuresti si alte orase mari ale tarii. Pretul minim al unei garsoniere la Mangalia a ajuns, in aceasta perioada, considerata drept cea mai slaba din punct de vedere al vanzarilor imobiliare, la 30.000-35.000 de euro, dar numarul acestor locuinte este foarte redus in zona. Un apartament de doua camere costa intre 35.000 si 60.000 de euro, dar poate ajunge si la 80.000 de euro, in cazul locuintelor ultracentrale si mobilate. Trei camere sunt intre 40.000 de euro si 65.000 de euro (maximum fiind de peste 90.000 de euro), in timp ce pentru patru camere se cer si peste 100.000 de euro, ajungandu-se si la 110.000-120.000 de euro. Vilele din Mangalia au "sarit", la randul lor, din tiparul cladirilor de acest gen din zone obisnuite din tara. Pretul acestora este cuprins intre 60.000 de euro si 500.000 de euro, dar nu sunt putine vilele scoase la vanzare cu preturi de peste un milion de euro. "In privinta terenurilor intravilane, cresterea valorii acestora de anul viitor va fi de circa 30-50%, in cazul celor aflate in preajma plajelor. In prezent, un metru patrat de teren in zona centrala a Mangaliei este de peste 250 de euro. Cum municipiul noatru a inceput sa se extinda foarte mult catre periferii - vorbim aici despre zone unde, in urma cu cativa ani, nu existau decat terenuri agricole - deja la ora actuala cu greu se mai gasesc terenuri ce pot fi cumparate la hectar, ci numai la metru patrat, pretul acestuia fiind cuprins intre 1 si 5 euro", conchide Cristina Ivanciuc. Din pacate, tranzactiile imobiliare la Mangalia se realizeaza in cel mai greoi mod cu putinta: cadastrul si intabularea bunurilor se poate face numai la Constanta, durata obtinerii acestora "impingand" vanzarea unui apartament sau teren la circa 60-90 de zile, timp in care preturile acestora deja se ridica cu cateva procente.