Mai sunt sase saptamani pana la deschiderea oficiala a sezonului estival 2007. 1 Mai este data la care, pe langa acest eveniment, asteptat deopotriva de localnici, dar si de operatorii din turism si alimentatie publica, vor trebui inchise, temporar, santierele de care te impiedici, la fiecare pas, in statiunile din sudul litoralului.

Pe zecile de astfel de mini-santiere din statiunile sudului litoralului, se ridica atat vile ale mangaliotilor, dar si ale romanilor cu bani din toata tara, alaturi de imobile ce au fost scoase la vanzare inainte de a fi construite si hoteluri care "pornesc" de la cel putin patru etaje. Echipe intregi de muncitori dau zor, chiar si in zilele de week-end, sa termine lucrarile patronilor. O buna parte a noilor imobile sunt aproape gata, astfel incat proprietarii au mari sanse sa le inchirieze turistilor sau sa le predea "la cheie" beneficiarilor pana in vara acestui an. "In 2006 cererile de autorizatii de constructie au fost cu cel putin 30% mai multe decat in anul anterior", afirma seful Biroului Urbanism din cadrul Primariei municipiului Mangalia, Alexandra Moraru. "Este vorba atat despre ridicarea unor noi hoteluri sau mini-hoteluri, de unitati de alimentatie publica, dar si de imobile cu apartamente de vacanta, care au fost deja achitate, in buna parte, de noii proprietari. Societatile si persoanele fizice ce construiesc in sudul litoralului sunt si din Mangalia sau Constanta, dar, cei mai multi, sunt din tara si, cu precadere, din Bucuresti. Cele mai "solicitate" din punct de vedere al autorizatiilor de constructii sunt statiunile Saturn, Olimp si Neptun, in timp ce, la polul opus, se afla Venus si Jupiter", ne-a declarat seful de la Urbanism. Concluzia - in sudul litoralului se construieste din greu si, ca si in anii trecuti, toate aceste constructii noi fac o defavoare uriasa vechilor hoteluri. Peste 50% dintre acestea, lipsite de un investitor serios, au ajuns niste ruine hade, cu un "cochet" aer comunist. Unele dintre ele sunt inca functionale, fiind cotate la o stea, altele, cum este Hotel "Adriana" din Venus, construit intr-o zona de mlastina (unitatea este intr-o avansata stare de degradare din acest motiv, fiind in pericol de prabusire) raman inchise 12 luni pe an. Parerea specialistilor din primaria Mangalia este ca, intre aceste hoteluri si cele noi, prapastia creata se va adanci de la sezon la sezon. "Este vorba despre unitati degradate din punct de vedere fizic, dar si depasite si din punct de vedere "moral". Au fost construite intr-o perioada in care nu se punea baza pe confortul turistului, camerele sunt cutii de chibrituri, cu suprafete utile foarte mici, neconforme cu standardele impuse in turismul international. Este mult mai usor la ora actuala sa demolezi cu totul un hotel, decat sa refaci unul", afirma specialistii din cadrul Serviciului "Urbanism".
Imobile de vacanta dotate cu jacuzzi, receptie si "barbecue garden"

Cele mai importante unitati hoteliere care se ridica la ora actuala in sudul litoralului sunt un nou hotel cu 11 etaje, in statiunea Olimp (apartinand unei societati din Bucuresti), o unitate hoteliera de patru etaje, cu restaurant propriu (societate din Mangalia) la Neptun, alte doua unitati de cazare in Olimp, una cu patru etaje, cealalta cu doua (societate din Constanta), un minihotel cu trei etaje in statiunea Saturn si un altul, in aceeasi zona, cu patru etaje, apartinand unor investitori din Mangalia. Alte unitati hoteliere de dimensiuni impresionante se ridica in zona "Amfiteatru" din Olimp - un hotel cu sase si altul cu 12 etaje. Investitii masive au fost facute si in ceea ce priveste afacerile imobiliare cu apartamente de vacanta. Unele dintre cele mai ample proiecte de astfel de apartamente se deruleaza de cativa ani in Neptun, statiune unde Agentia Imobiliara "Paralela 45" a finalizat deja si va mai termina cat de curand, mai multe blocuri de locuinte de vacanta. Fie ca au 2, 3 sau 4 camere, cea mai mare parte a acestor apartamente se vand, intr-un procent foarte mare, inca inainte sa inceapa constructia imobilului. Un astfel de apartament are, din constructie, faianta si gresie in bucatarie si baie, ferestre termopan si usa metalica la intrare, toate utilitatile in baie si bucatarie, centrala termica comuna, cu contorizare individuala, telefon, internet, cablu TV, zona verde etc. O alta societate bucuresteana, SC Editura Univers Enciclopedic SRL, ridica la Neptun, un alt bloc de locuinte de vacanta, cu trei etaje, in timp ce "Imobiliara" SRL (tot din capitala), va finaliza pana in vara un complex de apartamente de vacanta de lux, cu patru etaje (care include 19 apartamente si 2 penthouse-uri de trei si patru camere) si toate utilitatile necesare incluse (la care se adauga piscina, jacuzzi, receptie si ... "barbecue garden"). Metrul patrat construit este de 799 euro, cu TVA.

Munca pe soare si pe ploaie...

Imobilele cele mai numeroase, aflate in plina constructie - si cu sanse mari de a fi finalizate pana la 1 Mai, se afla la Olimp si Neptun. Desi numarul localnicilor care locuiesc in zona este foarte mic, in prezent, in aceste doua statiuni forfota este una extraordinara. Zeci de echipe de muncitori muncesc la foc continuu, in beneficiul proprietarilor noilor constructii, fara sa mai tina cont de pagubele pe care le fac in jur. Deja, sute de metri de trotuare sunt definitiv compromise, molozul si gunoaiele din interiorul santierelor zac in gramezi impresionante, iar unele dintre aceste imobile aflate in constructie nu au zonele obligatorii de protectie. La 1 Mai marea majoritate a lucrarilor de reconditionare a cladirilor - unitati hoteliere sau restaurante, trebuie sa se opreasca, conform hotararii Consiliului Local Mangalia. In schimb, lucrarile de constructie pot continua si vara, cu conditia ca santierele sa fie delimitate de panouri si sa nu se produca disconfort turistilor. Din pacate, experienta anilor trecuti nu este una prea fericita. In 2006 primaria Mangalia, dar si OPC-ul, au fost asaltate de plangerile turistilor scosi din sarite de zgomotele produse pe santierele unde se construiesc noile hoteluri, dar si de mizeria, praful, indolenta si nesimtirea muncitorilor. "Primaria Mangalia va supraveghea ca aceste lucrari sa nu derenjeze nici turistii, nici pe ceilalti operatori din turism", a declarat pentru "Replica" primarul Zamfir Iorgus. "Pe langa amenzi, acestia risca sa nu li se elibereze autoritati de functionare. Cei care vor construi si pe timpul verii trebuie sa aiba panouri de delimitare a zonei de constructie, sa isi ingrijeasca, pe cat posibilul suprafata din jurul santierului si, cel mai important, trebuie sa nu agreseze activitatea turistica".