Un bilant realizat de Autoritatea Nationala pentru Turism in perioada 2001 - 2004 semnaleaza faptul ca numarul turistilor straini sositi in Romania a crescut semnificativ, iar incasarile valutare din turismul international inregistrate in anul 2004 se ridica la 800 de milioane de dolari. Suma se refera la cifra de afaceri realizata de hoteluri, alte unitati de cazare si de restaurantele incluse in structurile acestor unitati.
Tot in aceeasi perioada au fost introduse in circuitul turistic circa 120 de hoteluri noi si alte 50 au fost modernizate. De asemenea, s-au construit peste 500 de pensiuni turistice. Capacitatea de cazare a crescut de la 277.047 de locuri in 2001 la 310.000 in prezent. Indicele mediu de utilizare a capacitatii de cazare in functiune este de 37,3%, in crestere fata de anul trecut, cand era 34,6%.
Se pare ca rezultatele promovarii turistice romanesti sunt pozitive, daca tinem cont de faptul ca numarul de turisti straini inregistrati la granita a fost, de la inceputul anului pana in prezent, de 6,5 milioane, in crestere fata de anul 2001, cand au fost inregistrati aproximativ 4 milioane de turisti straini. Cat despre numarul turistilor romani plecati peste granita in scopuri turistice, putem spune ca a ramas constant, invartindu-se in jurul a 6,5 milioane de turisti. O tendinta crescatoare se observa si la circulatia turistica pe principalele forme de turism. Au preferat sejurul in statiuni montane in acest an 1,4 milioane de turisti, reprezentand 28,94% din totalul circulatiei turistice din tara.
In 2004, circa un milion de persoane s-au odihnit in statiuni balneare. Delta Dunarii a fost vizitata in anul curent de circa 86.000 de turisti, litoralul Marii Negre fiind preferat de aproape un milion de turisti.