Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, atrage atentia ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, in 2009 in Romania ar putea fi declarata starea de calamitate din cauza secetei."Din ceea ce am centralizat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in prezent avem 1.054.000 de hectare afectate in proportie de 50% sau mai putin. Vom lua legatura cu Institutul National de Meteorologie si ei ne vor da documentele necesare pentru a declansa starea de calamitate.
In acest an vom avea stare de calamitate pe o suprafata mare", a spus Ilie Sarbu. Ministrul Ilie Sarbu a mai explicat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii, prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, si finalizarea canalului Siret-Baragan. Pe de alta parte, in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a asigurat ca pretul painii nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana. Reprezentantii sindicali din agricultura sustin ca in Romania sistemele de irigatii nu au fost refacute si nici nu s-au construit altele noi in ultimii 20 de ani. Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, sustine ca intr-un an nu a avut timp sa faca o strategie si atunci cand a cerut fonduri de la Guvern, a ramas doar cu proiectul.
Liderul Agrostar, Tudor Dorobantu, sustine ca in perioada ministrului Gheorghe Flutur, situatia a fost si mai grava, in acea perioada se irigau doar 40.000 - 50.000 de hectare de terenuri agricole.Chiar daca fermierii se plang ca vara aceasta va fi secetoasa si culturile vor fi compromise, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, sustine ca suprafata de terenuri irigate s-a dublat fata de anul trecut: in anul 2009 sunt irigate aproximativ 440.000 de hectare.