Bunuri in valoare de 378 de milioane de euro au fost finantate in regim de leasing in primele noua luni ale anului curent, sustin membrii Asociatiei de Leasing Bancar (ALB). Aceasta suma este peste nivelul inregistrat pe ansamblul lui 2003, respectiv 286 de milioane de euro, este de parere secretarul general ALB, Adriana Ahciarliu.
"Leasingul a devenit in ultimii ani un produs financiar complementar altor produse bancare, la costuri de finantare care pot reprezenta un avantaj fiscal pentru beneficiari", a mentionat reprezentanta Asociatiei. Desi piata de leasing din Romania nu este inca reglementata la nivelul unor definitii clare ale diverselor tipuri de leasing recunoscute de lege, volumul finantarilor de acest tip este in crestere. Dintre contractele finantate de firmele din asociatie,
27% reprezinta echipamentele cu scop industrial, 4% il constituie finantarea sectorului imobiliar si 69% transporturile. Din totalul echipamentelor destinate finantarii domeniului transporturilor, 54% reprezinta autoturisme, 31% vehicule comerciale grele si 15% vehicule comerciale usoare. De asemenea se remarca o crestere a finantarii marilor clienti corporativi (96%) si debutul unui parteneriat public privat in domeniu (1%). O clasificare a contractelor de leasing in functie de perioada de timp indica faptul ca 55% dintre acestea sunt cuprinse intre 1 si 3 ani, fiind urmata de contractele de pe o perioada de 3 pana la 5 ani cu 39% si cele cu durata de peste 5 ani (6%). Cifrele de mai sus transmit faptul ca leasingul nu este un produs destinat importurilor masinilor de lux, asa cum a fost gresit perceput, ci o alternativa de finantare pe termen mediu a economiei romanesti, sustin reprezentantii ALB.
Membrii ALB reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor banci comerciale cu renume in comunitatea bancara din Romania si Europa: Alpha Leasing, BRD Sogelase, Finans Leasing, HVB Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, UniCredit Leasing, Volksbank Leasing.