In pietele din Romania vor fi scoase la vanzare legume dintre cele mai bizare. Printre ele se numara castravetele grenada, pepenele cu aroma de coniac sau rosia cu puf. Toate aceste legume sunt studiate si cultivate acum intr-o sera experimentala de la Buzau.
Costel Vanatoru a adus din America Latina si din Asia fel si fel de soiuri de legume, pe care incearca sa le incruciseze cu soiurile romanesti. Asa a luat nastere, la Buzau, castravetele grenada.
"Fructul imatur arata cu striatii, este amar, iar fructul matur se ingalbeneste, iar cand se ingalbeneste complet are o tenta de explozie, crapa putin si isi arunca semintele la o distanta destul de mare in jurul plantei", a explicat cercetatorul Costel Vanatoru.
Castravetele grenada contine insulina, substanta ce regleaza nivelul de zahar din organism. Prin urmare, este numai bun pentru diabetici. La fel si castravetele tepos.
"Castravetele tepos, o specie noua introdusa in studiu, tot lcu caracter medicinal. Si acest fruct contine inulina, nu in cantitate asa de mare ca cel prezentat anterior, insa la acesta avem un semnal de alarma: semintele acestui fruct sunt toxice", a explicat cercetatorul.
In serele experimentale de la Buzau, Costel Vanatoru mai cultiva si o specie de castravete care poate fi usor confundata cu dovlecelul. "Intentionam sa-l promovam pentru industria cosmetica", a completat acesta.
Cercetatorii spun ca, in curand, aceste legume vor fi comercializate in pietele din Romania.