Un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) releva cresterea castigului salarial mediu in luna octombrie cu 2,15% fata de luna precedenta. Astfel, castigul salarial mediu brut in octombrie 2004 a fost de 8.392.766 lei, iar cel mediu net a fost de 6.012.211 lei.
Cresterea castigului salarial mediu a fost determinata de majorarea remuneratiei pentru personalul bugetar, prin plata primelor lunare, asa cum s-a intamplat in agricultura, industria tutunului, constructii, hoteluri si restaurante, intermedieri financiare. De asemenea, negocierile de salarii din invatamant, din activitatea de comert, transporturi pe apa, activitatile anexe si auxiliare de transport au dus la majorarea mediei castigurilor salariale in luna octombrie.
Totodata, realizarea unui coeficient de acord mai mare fata de luna precedenta in activitatile care permit acest lucru a contribuit la majorarea acestui castig. Exista si unele activitati la care s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net ca urmare a neacordarii facilitatilor de mai sus, dar, per total, in luna octombrie a existat o crestere reala, semnificativa a castigurilor cetatenilor.
Castigurile salariale in luna octombrie pe diviziuni CAEN (Codul Activitatilor Economice Nationale) sunt evidentiate mai ales in invatamant si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, unde castigul salarial mediu net a crescut cu 119,1% , respectiv 114,7%, fata de luna septembrie.
Nu departe de aceste procente se afla angajatii din industria tutunului, cu o crestere a castigurilor de 113,3%. Expertii INS sustin ca si lucratorii din sanatate si asistenta sociala au castigat cu 107,4% mai mult, iar cei din cercetare-dezvoltare si informatica cu 104,7% mai bine ca luna trecuta.