Salariul mediu net pe economie a crescut in martie cu 5,1%, pana la 7,08 milioane de lei, dupa corectia negativa de aproape 7% din februarie, venituri mai mari fiind consemnate in majoritatea sectoarelor economiei, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu martie 2004, se observa o dinamica mai buna a salariului net fata de salariul brut, cel mai probabil ca rezultat al aplicarii cotei unice de impozitare. Astfel, venitul impozabil al angajatilor a avansat in perioada martie 2004 - martie 2005 cu 14,1%, in timp ce salariul net a crescut cu 21%. Salariul mediu brut se plaseaza la 9,2 milioane de lei, sub maximul atins in prima luna a anului, de 9,51 milioane de lei.
Potrivit INS, majorarile de salarii din martie au provenit din plata primelor si a stimulentelor, regularizarea impozitului pentru 2004 si negocierile de salarii in agricultura, industria alimentara, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, precum si constructii.
Un alt factor de stimulare a cresterilor salariale l-a reprezentat productia mai mare din minerit si extractia titeiului, din textile, fabricarea lemnului, poligrafie si chimie. In topul salariilor continua sa conduca sectorul financiar-bancar, cu o medie de 24,9 milioane de lei, evolutia din martie a acestui segment fiind printre cele mai bune, cu un plus al venitului de 14,5%.