Reducerea ratei pirateriei software in Romania cu 10%, pana la 64%, in intervalul 2005-2009, ar avea ca efect cresterea veniturilor industriei IT cu peste 430 de milioane de dolari, potrivit Mediafax, care citeaza Asociatia liderilor producatorilor de software BSA (Business Software Alliance Romania).
De asemenea, conform unui studiu al International Data Corporation (IDC), un alt efect pozitiv il reprezinta contributiile suplimentare la PIB, care ar insuma 670 de milioane de dolari, la care se adauga inca 76 de milioane de dolari venituri din taxe si impozite. In plus, scaderea pirateriei ar avea ca efect si crearea a peste 3.000 de noi locuri de munca in industria IT.
Un alt studiu comun al BSA si IDC, dat publicitatii recent, releva ca in Romania rata pirateriei in acest domeniu la finele lui 2005 era de 72%, iar pierderile inregistrate de industria autohtona de software se ridica la 111 milioane de dolari.
Potrivit BSA, in ultimii zece ani, rata pirateriei software a scazut cu 21 de procente, pana la 72%, fiind rezultatul eforturilor intense de instruire a autoritatilor si de informare a utilizatorilor si a comerciantilor de computere si de software. Mai trebuie spus ca, in prezent, reproducerea neautorizata de programe pentru calculator pe sisteme de calcul este pedepsita cu amenda penala de la 10.000 la 40.000 de lei sau inchisoare de la un an la patru ani.
De asemenea, pedepsele pentru cele mai grave forme ale infractiunii de distribuire de marfuri-pirat pot sa ajunga pana la 15 ani de inchisoare.
Potrivit datelor BSA, in cursul lui 2005 au fost efectuate 350 de controale, finalizate cu 49 de condamnari.