Am primit un mesaj, prin e-mail, intitulat "Metode pentru Tampirea Populatiei (MTP)", pe care il puteti citi in continuare.
'V-ati intrebat vreodata de ce nu va ajung banii, de ce copiii dumneavoastra par de necontrolat, de ce platiti rate insuportabile la banca, de ce nu va mai place nimic din ce aveti in casa, de ce va vine mereu sa va certati cu toata lumea, de ce va simtiti neglijat, ignorat, umilit, strivit de cei care ar trebui sa va serveasca, de ce nu sunteti fericit si nici macar multumit, sau pur si simplu de ce fetele poarta de aproape 2 ani cizme in miezul verii ? Sunt convins ca v-ati intrebat. Dar v-ati intrebat de ce nu faceti nimic pentru ca aceste nemernicii sa nu mai continue? In cele ce urmeaza voi incerca sa va ofer 5 motive pentru care raspunsul la aceasta ultima intrebare este, de obicei, "Nu pot".
Le-am numit Metode pentru Tampirea Populatiei, pe scurt: MTP-uri. Precizez ca in cele ce urmeaza cuvintele "citititor" , "telespectator" si "cetatean roman" vor fi inlocuite cu "bizon" si/sau "fraier".

MTP 1

In fiecare zi, pe toate canalele media, ofera-i fraierului un exemplu de personaj realizat d.p.d.v. financiar si insista pe cati de multi bani are respectivul, cate chestii misto isi cumpara in fiecare zi, cu ce femei sau barbati bine umbla, in ce casa luxoasa traieste si cat de simpatic e in discutiile cu presa. In acest fel, putin cate putin, fraierul ajunge sa fie, in mod real, interesat de viata acestui personaj. Apoi ofera-i informatii despre situatii conflictuale din viata acestui personaj realizat, de genul: divort cu scantei sau despartire violenta, dispute pe mosteniri, coruptie, exprimari colorate. Nu la fel de bine, dar destul de eficiente, sunt si informatiile despre aspecte pozitive: casatorie, o noua cucerire, un act caritabil. Toate aceste situatii au menirea de a fi comentate de catre fraier impreuna cu ceilalti fraieri din lumea lui. Astfel bizonul se regaseste in acele situatii, iar distanta intre el si acel personaj i se pare insignifianta, desi duhoarea de la ghena ii ia nasul, rahatii de caini din fata blocului i se lipesc de talpi, se sufoca in autobuz, seful urla la el ca la un animal, iar la cumparaturi face calcule mai abitir decat Gheba.

MTP 2

In fiecare zi, pe toate canalele media explica-i bizonului de unde sa isi ia cel mai avantajos credit, care sunt bancile care au comisioane ascunse si, prin excludere, care sunt cele mai sigure si unde trebuie sa dea fuga sa ia bani. Apoi, spune-i ce lucruri rele i se pot intampla daca nu isi plateste ratele. Dupa ce te-ai asigurat ca a inteles toate astea combina totul cu MTP 1 astfel:
- Dan Bitman, personaj de succes, consilier al ministrului de Finante este garantia pentru creditul tau imobiliar (desi in reclama TV, el canta si se scalambaie impreuna cu o baba sclerozata si cu niste spalati pe creier).
- Doctorita lu’ Peste este cea care te sfatuieste sa cumperi medicamentul de cap chiar daca nu te doare atat de tare incat sa te indopi cu antinevralgice.
- Anna Lesko, cantareata de succes (desi o parvenita, complet lipsita de talent artistic) sau marele baschetbalist Gica Muresan (un semianalfabet care abia zice doua vorbe) iti arata de ce trebuie sa vorbesti aiurea de sute de euro pe luna la mobil.
- Apoi nu uita sa mananci margarina de care Nadia Comaneci nu s-ar atinge in veci, dar pe care ti-o recomanda cu caldura.
- Dupa asta, ia-ti haine ca pitipoanca cu fruntea ingusta si tate mari la preturi de trei ori mai mari decat in orice tara din Occident, dar produse sub franciza la noi.

MTP 3

In fiecare zi, pe toate canalele media dezvaluie-i bizonului prin stiri repetitive sau talk-show-uri interminabile ce rautati fac autoritatile, cat de mult si prin ce metode ingenioase fura banul public. Dupa ce ii intiparesti asta in minte uimeste-l: fa un spectacol din orice realizare a premierului, a ministrului sau primarului prezentat drept hot in zeci de randuri. Arata-i de o suta de mii de ori ce bine se circula pe podul sau soseaua abia inaugurate, ce sisteme de siguranta super-performante pentru siguranta bizonului a cumparat, ce evenimente artistice de inalta tinuta si popularitate va organiza.
In acest mod, fraierul, desi indracit de zecile de nereguli prezentate in legatura cu acel politician, nu va simti ca e totul pierdut, ci dimpotriva, ca acolo sus, cineva lucreaza si pentru el. Totul se poate rezuma prin fraza cretinoida: "A furat el dar si face!" Prin aceasta metoda, se legitimeaza deturnarea sistematica a banilor publici in buzunarele unora, prezenta in toate structurile de stat de la noi. Apoi, ca toate lucrurile sa aiba un pic de sare si piper arata-i fraierului cativa barosani incatusati, dar uita subiectul sau trateaza-l cu superficialitate cand acestia sunt achitati de justitie sau primesc pedepse cu suspendare.

MTP 4

In fiecare zi, pe toate canalele media arata-i fraierului informatii ultra-detaliate despre clanuri de camatari, talhari, batausi, spargatori de banci, elevi batuti de alti elevi sau de profesori, pietoni omorati de soferi recalcitranti. Arata-i bizonului ca nu mai este in siguranta nicaieri si ca nu mai trebuie sa isi lase copilul in fata blocului. Dupa aceea combina aceasta metoda cu MTP 2 si MTP 3. Vei obtine un mesaj beton prin care fraierul va intreprinde treptat urmatoarele actiuni: isi va cumpara o usa metalica, va face contract de monitorizare cu o firma de paza, isi va lua pistol cu bile, isi va asigura casa, masina, partenerul de viata, copilul si pe sine. Apoi, acesta aparent linistit se va uita cu aviditate la cum ii explica politistul Christian Ciocan despre eficienta oamenilor legii, atunci cand au descins in casa traficantilor din Ferentari si au confiscat uriasa cantitate de 200 de miligrame de cocaina (desi anual la noi se traficheaza sute de kilograme sau chiar tone).

MTP 5

In fiecare zi, pe toate canalele media convinge fraierul ca toata lumea este ingrijorata de soarta educatiei. Apoi, arata-i prin mii de alte exemple de ce in Romania nu are rost sa faci scoala, ca repetentul poate sa ajunga director, ministru sau chiar presedinte de tara. Combina cu MTP 1 si prezinta-i "vedeta" (o femeie independenta care tine la principii), care are de toate pentru ca a fost sponsorizata de "iubi" cel potent financiar, batran dar generos. Arata-i profesoarei de romana care danseaza la bairamuri organizate de Ontanu, sau care fac striptease la webcam. Apoi, indruma fraierul sa se culturalizeze cu un roman imbecil de-al divei Mihaela Radulescu si sa citeasca carti despre: cum sa ajungi bogat, vedeta sau fotomodel cand el e de fapt un sarantoc, un nimeni si un urat.

***

Aceste lucruri consider ca descriu cel mai bine parteneriatul "stat + privat + media" care actioneaza, de ani buni, pentru indobitocirea indivizilor din aceasta tara. Lista de MTP-uri poate continua aproape la nesfarsit, dar sper ca prin acestea am surprins o parte din esential. As dori sa precizez ca nu as avea aroganta sa pretind ca eu nu ma incadrez in aceasta categorie a "fraierilor". Ce imi place sa cred este insa ca aceste metode nu m-au prins in totalitate. Multumesc "pe aceasta cale" propriei mele constiinte care m-a ajutat sa fiu macar un "fraier constient".
Daca nu v-am plictisit deja, voi reveni pe viitor si cu alte Metode pentru Tampirea Populatiei si va invit si pe dumneavoastra sa povestiti in ce mod v-ati simtit fraieriti. Unii vor spune ca nu ajuta la nimic sa ne dam seama. Eu zic ca ajuta, si ajuta chiar unde doare mai mult: la cap si la buzunar.
"Succesuri!" '