Previziunile referitoare la evolutia preturilor practicate pe piata imobiliara sunt din ce in ce mai sumbre. Specialistii spun ca in urmatorii cinci ani acestea pot creste cu pana la 80%, ceea ce face ca pentru cei mai multi romani cumpararea unei locuinte sa ramana doar un vis.
Un studiu efectuat de compania imobiliara Esop arata ca pretul proprietatilor va creste, in urmatorii cinci ani, cu cel putin 50%, in functie de locatie si proiect, pe fondul majorarii costurilor cu forta de munca in constructii si scumpirii terenurilor. Reprezentantii Esop pun aceasta crestere pe seama cererii tot mai mari de locuinte cauzata de impulsionarea cererii de credite ipotecare, dar mai ales schimbarilor anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin care avansul nu va mai fi obligatoriu si prin care vor exista modificari ale plafoanelor maxime de indatorare.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu ne-a declarat ca previziunile Esop sunt modeste, iar in urmatorii trei-cinci ani pretul imobilelor va creste cu peste 80%. Studiul Esop mai arata ca segmentul cel mai dinamic al pietei rezidentiale va fi cel al apartamentelor pentru clasa medie si medie plus. Pentru clasa medie, cei mai importanti factori care influenteaza decizia de cumparare sunt proximitatea mijloacelor de transport in comun, a centrelor comerciale, parcurilor, spatiilor verzi, dar si distantele fata de centru.
In prezent, pretul locuintelor pentru clasa medie si medie plus, este cuprins intre 1.000 si 1.800 de euro pe metru construit. Chiar daca profiturile companiilor de constructii depasesc in cele mai multe cazuri peste 200%, Radu Zilisteanu sustine ca pretul practicat de acestea este unul real pentru o piata unde cererea este mare. Zilisteanu ne-a mai spus ca din 2003 si pana azi, pretul pe metru patrat construit a crescut de 12 ori. "In 2003 nu exista cerere solvabila. Datorita creditelor imobiliare, aceasta a devenit solvabila, iar cu cat vor creste veniturile salariale, cererea va fi si mai mare", ne-a declarat Zilisteanu. (Andreea Stefan)