Brokerii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFS) au luat in calcul la contractele futures o valoare pentru luna decembrie de 39.900 lei pentru moneda unica europeana si de 31.500 lei pentru dolarul american. Cotatia stabilita in septembrie prevedea pentru scadenta 23 decembrie un euro de 41.200 lei si un dolar de 34.100 lei. "In zilele urmatoare este posibil ca pretul dolarului sa atinga noi minime", a declarat un broker sibian.
De altfel, pe piata internationala, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea interveni pe piata de schimb valutar pentru a tempera aprecierea monedei unice europene doar in conditiile in care euro va atinge nivelul de 1,35 dolari, au declarat mai multi analisti, citati de Reuters. "Cred ca alarma va suna la BCE doar atunci cand rata de schimb ajunge la 1,35 dolari pentru un euro", a afirmat Joerg Kraemer, analist la INVESCO Asset Management. De altfel, oficialii BCE au declarat, in repetate randuri, ca sunt interesati in principal de viteza, si nu de amploarea fluctuatiilor euro-dolar. In ultimele luni, euro s-a apreciat cu 6,4% fata de moneda americana, atingand, vinerea trecuta, recordul de 1,2950 dolari.
Dolarul s-a apreciat usor, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce s-a dat publicitatii un raport privind somajul din Statele Unite in luna octombrie. Acest raport a aratat ca piata americana a muncii este mai solida decat au prognozat analistii. Joia trecuta, dolarul a atins cel mai scazut nivel fata de euro din ultimele noua luni si totodata cea mai mica valoare a cotatiei din ultimii opt ani fata de francul elvetian.