Peste 1,7 miliarde de euro au fost investiti in cursul anului trecut pe teritoriul Romaniei pentru realizarea de constructii industriale, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa dedicata apropiatei deschideri a celei de a XI-a editii a Targului National de Constructii si Materiale pentru Finisaje "Tomis Ambient Construct", Sorin Dumitriu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. La aceasta editie a Tomis Ambient Construct vor fi prezente aproape 80 de firme expozante, comparativ cu numai 30 de participanti inregistrati la editia anterioara a aceleiasi manifestari expozitionale, a adaugat la randul sau Catalin Trifu, directorul Romexpo SA, care impreuna cu CCINA Constanta si CCIR si in parteneriat cu BRD Societe Generale, este organizatorul targului.
Nu numai in domeniul constructiilor civile anul 2006 a reprezentat un veritabil boom, a subliniat vicepresedintele CCIR. Si in domeniul constructiilor industriale investitiile realizate in anul anterior au fost impresionante, ele cifrandu-se la nu mai putin de 1,7 miliarde de euro, a afirmat Dumitriu. Din nefericire, in sectorul constructiilor industriale se simte deja o lipsa acuta de personal calificat, investitorii fiind nevoiti sa apeleze pentru montajul unor instalatii si echipamente destinate unor obiective ale industriei grele de pe teritoriul Romaniei la specialisti din Cehia sau din alte state. In privinta constructiilor civile, aceasta explozie a pietei imobiliare din ultimii ani este deja cunoscuta, ea manifestandu-se cu mare intensitate in zona litoralului romanesc, care reprezinta cea de-a doua regiune autohtona dupa Bucuresti, in ceea ce priveste amploarea mare pe care a luat-o constructia de locuinte, case de vacanta, unitati de cazare turistica, etc. Potrivit unor studii recente, in anul 2006 cresterea sectorului constructiilor in judetul Constanta a fost de 20 de procente, a afirmat Ion Danut Juganaru, vicepresedintele si directorul general executiv al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta. La randul ei, piata cimentului din tara noastra constituie la ora actuala "un sector privatizat si neinchis" care a realizat in anul 2006 o productie totala de 7 milioane de tone si o cifra de afaceri care a depasit suma de 500 de milioane de dolari americani, a mai spus Sorin Dumitriu.

Numar triplu de expozanti la Tomis Ambient Construct

In acest context, editia a XI-a a Targului "Tomis Ambient Construct" se va dovedi foarte utila pentru investitorii din sectorul constructiilor. La targ vor fi prezente si cateva nume mari din industria europeana a constructiilor, a aratat Catalin Trifu. Deschiderea Targului va avea loc in cursul diminetii zilei de astazi, standurile expozantilor putand fi vizitate la hotelurile "Perla" si "Select" din statiunea Mamaia pana duminica 4 martie a.c. In paralel cu Tomis Ambient Construct se va desfasura si editia a V-a a Salonului de Dotari Hoteliere si Alimentatie Publica, locatiile manifestarii fiind hotelurile "Parc" si "Dacia". La aceasta editie a salonului vor fi prezente un numar de 48 de firme participante care isi vor expune ofertele de profil pe o suprafata de peste 2000 mp, a precizat Ion Danut Juganaru. In privinta ponderii judetelor in randul expozantilor la Salonul de Dotari Hoteliere si Alimentatie Publica, vicepresedintele CCINA Constanta a specificat ca Bucurestiul se afla pe primul loc cu 32% din numarul firmelor participante, urmat de Constanta cu 27% si de Prahova cu 10 procente.