Potrivit estimarilor facute de catre managerii societatilor comerciale pentru urmatoarele doua luni, se contureaza o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu lunile anterioare, se arata intr-un raport al Institutului National de Statistica (INS).
In sectorul constructii, se va inregistra in urmatoarele luni o tendinta de crestere accentuata a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi la toate tipurile de intreprinderi. Cresterea poate fi pusa si pe venirea anotimpului cald propice lucrarilor de constructie.
Referitor la numarul de salariati din constructii, se preconizeaza de asemenea o tendinta ascendenta. In ceea ce priveste cresterea preturilor lucrarilor de constructii, aceasta va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +46%).
Pana in iunie, se evidentiaza o tendinta de crestere a volumului productiei industriale, cat si pentru pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +26%). Sondajul de opinie realizat printre manageri subliniaza o usoara tendinta de crestere (sold conjunctural +7%) a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.
Se estimeaza ca numarul de salariati va avea in urmatoarele luni o usoara tendinta de scadere (sold conjunctural -6%), influentata in special de intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 de salariati. In ceea ce priveste preturile produselor industriale, acestea isi pastreaza tendinta de crestere, si in perioada urmatoare avand un sold conjunctural de +22%.
Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +38%). Angajatorii prognozeaza pentru perioada urmatoare o tendinta de stabilitate a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul. In fine, preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere, in urmatoarele trei luni avand un sold conjunctural de +32%, dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum.