Intr-un raport recent realizat de economistii Bancii Rezervei Federale din Richmond, SUA, se arata ca productivitatea muncii a scazut semnificativ in Romania la mijlocul anilor '90 fata de varful atins in 1985, dupa o perioada de 25 de ani de crestere sustinuta. Analistii americani apreciaza ca, desi avansul productivitatii muncii din Romania a depasit de peste doua ori avansul inregistrat in Statele Unite, in perioada 1960-1985, productivitatea muncitorilor romani reprezenta 20% din eficienta unui lucrator din SUA in 1985.
Potrivit datelor citate, se arata ca avansul anual inregistrat in Romania in perioada 1960-1985 a fost de 4,8%, fata de un avans mediu de 2% pentru SUA.
Statisticile din raportul american se opresc la anii '90. Dupa jumatatea anilor '90, productivitatea din Romania, calculata ca raport intre produsul intern brut si numarul de lucratori, a revenit pe un trend de crestere. Cu toate acestea, in 1996, cand au fost inregistrate cele mai recente date din studiu, nivelul productivitatii era sub valoarea din 1985.

Productivitate de 15 ori mai mica ca-n UE

Nici fata de tarile europene nu stam mai bine la productivitatea muncii. Un raport relativ recent al Patronatului Roman arata ca in Romania productivitatea muncii inregistrata in cadrul firmelor mici si mijlocii este de peste 15 ori mai mica decat cea inregistrata in tarile UE. Un exemplu era acela ca, daca in Europa productivitatea muncii pe salariat este de 40.000 de euro pe an in cadrul microintreprinderilor, in Romania este de numai 3.000 de euro pe an. Pentru companiile mici, productivitatea muncii pe salariat ajunge in Europa la 70.000 de euro in timp ce la noi este de 4.200 de euro. Iar in cazul intreprinderilor mijlocii pentru Europa productivitatea muncii pe salariat este de 100.000 de euro, in timp ce in Romania este de doar 4.000 de euro.
Cu alte cuvinte, aceste date ne arata ca un salariat al unei companii din UE produce de pana la 25 de ori mai mult decat unul din Romania.

In 2006, abia am reusit sa egalam productia din ‘89

Primul semn cert de revigorare economica, ce implica si o crestere a productivitatii muncii, s-a aratat abia anul acesta, cand economia romaneasca a realizat in prima jumatate a anului, crestere a Produsului Intern Brut de 7,4% pe fondul avansului sustinut al activitatii din industrie, constructii si servicii si scaderii productiei agricole. Cu alte cuvinte, daca productivitatea muncii este raportul dintre PIB si numarul de locuitori, ea este in crestere odata cu majorarea PIB.
Mai mult, expertii Comisiei de Prognoza se asteapta la o crestere in continuare a PIB-ului in anii urmatori, deci si a productivitatii muncii, este drept cu o dinamica de mai mica amploare.
Astfel, cresterea PIB se estimeaza ca va fi de 7,5% in 2007, de 7,1% in 2008, de 6,5% in 2009 si de 6,1% in 2010.