Romanii au consumat anul trecut marfuri si servicii in valoare de 200 de miliarde de lei, iar cea mai importanta crestere, comparativ cu 2005, a fost inregistrata in sectorul alimentar, bauturi si tutun, anunta Institutul National de Statistica (INS). Au platit mai mult, dar au consumat mai putin. Potrivit unui comunicat al INS, in 2006, valoarea livrarilor de produse si servicii industriale a fost de circa 200 de miliarde de lei, in scadere in termeni reali cu 2,1% fata de 2005. Totodata, livrarile de produse si servicii industriale pe piata interna au crescut fata de 2005 cu 1,3%, crestere sustinuta in principal de industria prelucratoare. Valoarea livrarilor de produse si servicii a cunoscut cea mai importanta crestere in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului, cu aproximativ 17%, urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice, cu peste 13%, si de industria metalurgica si a produselor din metal.
Pe de alta parte, INS informeaza ca livrarile pe piata externa au scazut cu 7% in 2006 fata de anul precedent, scaderi inregistrate in toate cele trei sectoare industriale - industria extractiva, energia electrica si termica, gaze si apa, si industria prelucratoare.
Activitatea cu cea mai puternica orientare spre export din cadrul industriei prelucratoare a fost industria textila si a produselor textile, iar activitatea preponderent orientata spre piata interna a fost industria alimentara, a bauturilor si a tutunului, se mai arata in comunicatul INS.