Agricultura Romaniei nu mai este de mult unul dintre acele domenii cu care tara noastra se poate mandri, producatorii desi incearca sa puna pe picioare afaceri de profil nu primesc sustinere suficienta din partea statului. Cu toate acestea exista oameni care investesc si care incearca sa obtina si un profit din acest mod de viata, ceea ce a devemit din ce in ce mai greu, avand in vedere ca in ultimii 16 ani pretul graului s-a aflat in cadere libera.
Agricultura a devenit la nivelul anului 2006, cu un pas inainte de integrare, un domeniu pe care prea putini investitori il acceseaza si asta nu pentru ca nu ar putea fi o afacere profitabila ci pentru ca investitiile s-ar amortiza intr-un timp prea lung. La nivelul anului 1989 kilogramul de grau se vindea cu 1,64 de lei ceea ce insemna un pret destul de bun avand in vedere ca un tractor costa 60 de mii de lei si ca orice producator serios isi permitea sa cumpere utilaje care sa-l ajute la obtinerea unei productii mai bune. Agricultorii erau impulsionati si interesati sa investeasca si sa obtina productii mai bune, ceea ce facuse intr-o perioada ca tara noastra sa fie considerata "granarul Europei", preturile de export nedepasind cu mult pretul de vanzare al productiei in tara. In acei ani Romania avea cu se mandri, productia era apreciata ca fiind buna, preturile erau pe masura eforturilor depuse, iar achizitionarea utilajelor era un lucru pe care orice om si-l putea permite, tractoarele fiind la acea data mai ieftine decat un autoturism de productie autohtona.
In 2006 graul este mai ieftin cu 5,46 % decat in 1989

Acum lucrurile insa nu mai stau asa, kilogramul de grau se vinde cu 30 de bani, ceea ce inseamna o depreciere a pretului cu 5,46 % fata de anul 1989, lucru care nu este deloc normal. Pretul utilajelor agricole a crescut atat de vertiginos in ultimii ani, un tractor ajungand sa coste intre 5 si 10 mii de euro, iar al unei combine agricole de recoltat intre 4 si 40 de mii de euro. In dezvoltarea agriculturii romanesti mai sunt si alte piedici in afara de preturile mici la produsele agricole si preturile utilajelor, printre ele numarandu-se si conditiile meteorologice care de cativa ani dau batai de cap producatorilor. Desi inundatiile si inghetul au distrus o mare parte dinn terenul agricol utilizat anul acesta, productiile de cereale au crescut in mod semnificativ, asta mai ales in cazul culturilor de floarea soarelui, orzoaica de primavara si rapita care au fost reinsamantate pe terenurile afectate de calamitati. "Managementul nostru i-a indrumat pe producatorii agricoli ca in urma productiilor calamitate total, din cauza inghetului din iarna 2006, sa insamanteze suprafetele cu floarea soarelui, orzoaica de primavara si rapita obtinandu-se productii superioare celor de anul trecut", sustine Stere Economu, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta. In alta ordine de idei, doar doi crescatori de vaci au venit sa depuna documentatia pentru obtinerea subventiilor pentru utilajele din zootehnie, asta avand in vedere ca documentatia mai poate fi depusa pana la sfarsitul acestei saptamani.