Parlamentarii au inceput ieri votul final pe articole al bugetului de stat pe anul viitor. Desi proiectul de buget nu a primit inca avizul Consiliului Economic si Social, deputatii si senatorii au inceput dezbaterile asupra "bugetului bunastarii", asa cum il numeste Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor publice.
Cu o crestere economica record estimata de acelasi Tanasescu la 7,6% pentru 2004, bugetul pe 2005 se va contura in jurul valorii de
70 de miliarde de euro.
De altfel, bugetul anului viitor pare a fi, in opinia primului-ministru Adrian Nastase, similar cu un "factotum". Acest buget este atat unul destinat reducerii saraciei printr-o crestere a numarului programelor sociale, cat si unul menit sa intareasca economia nationala pentru a face fata presiunilor concurentiale din Uniunea Europeana, a mai spus Nastase. Mai mult decat atat, in expunerea facuta ieri in fata celor doua Camere reunite, premierul a insistat pe ideea ca si in anii urmatori se vor aloca sume importante pentru protectia sociala. "Pe masura ce ne vom apropia tot mai mult de Uniunea Europeana, bugetul de stat va deveni un instrument tot mai puternic din punct de vedere social", a declarat Nastase. Este deja cunoscut faptul ca in acest an a fost alocata o suma-record pentru programe sociale.
Aproximativ 30% din cheltuielile bugetului general consolidat sunt alocate acestor programe. Pe de alta parte, trebuie spus ca proiectul de buget pe 2005, asupra caruia au inceput ieri dezbaterile finale, contine nu mai putin de 230 de programe sociale.
Nastase crede ca rezolvarea problemei saraciei din Romania se va produce imediat din momentul in care vor fi sustinute politici sociale cu bugete comparabile, "cel putin procentual", cu cele din tarile membre ale Uniunii. La randul sau, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca proiectul bugetar pe 2005 se adreseaza in special pensionarilor si oamenilor saraci.

Deputatii PSD au fost chemati la lucrari prin SMS. Ei au aprobat legea bugetului in circa o ora

Cum disciplina de partid s-a dovedit neputincioasa in fata plictiselii generate de proiectul de buget, conducerea PSD s-a gandit sa ia masuri. Nu de alta, dar la ora 12.30 plenul ramasese deja fara cvorum, ceea ce l-a silit pe presedintele Camerei, Valer Dorneanu, sa dea pauza mai devreme. In timpul pauzei, parlamentarii PSD au primit SMS-uri prin care erau atentionati de conducerea partidului ca absenta de la dezbateri va fi considerata ca un vot impotriva Guvernului. Pesedistii au fost dati in fapt de liberalul Puiu Hasotti, care a relatat presei despre existenta acestor mesaje. Strans cu usa, Tudor Mohora a admis ca ar fi primit un mesaj de la conducere, dar ca acesta nu suna "chiar asa". Faptul a fost confirmat si de alti deputati PSD, sub protectia anonimatului.