çn pofida estimarilor optimiste ale oficialilor romani, care anticipeaza cresterea economica a Romaniei pentru 2005 in jurul valorii de 5,5%, un raport al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) arata ca ritmul de crestere a economiei romanesti va continua sa scada si in trimestrul trei al acestui an, ajungand pana la 4,7% la sfarsitul lui 2005.
Potrivit specialistilor austrieci, aceasta evolutie negativa a fost determinata de pagubele provocate de inundatiile din ultimele luni. Astfel, economia romaneasca a pierdut din avantul din primul trimestru al anului, cand, dupa un avans de 5,9%, a scazut la putin peste 4% in cel de-al doilea trimestru, comenteaza analistii bancii austriece.
Ritmul de crestere economica a ajuns la 4,9% in prima jumatate a anului, fata de 8,3% in primul semestru al anului trecut.
Raportul BA-CA explica aceasta evolutie prin prisma declinului important al agriculturii, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile si a inundatiilor din primavara acestui an.
Austriecii mai spun ca si productia industriala a fost afectata de inundatii, astfel ca sectorul a fost caracterizat de o crestere de doar 3,6% in prima parte din 2005, fata de 6,2% in aceeasi perioada a anului precedent.
Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, specialistii BA-CA estimeaza o continuare a evolutiei din cel de-al doilea trimestru, respectiv un ritm de crestere mai redus, ajungand pana la 4,7% in 2005, nivel sub cel estimat de autoritati de 5,5% -5,7%.
Estimarile BA-CA indica pentru 2005 un deficit de cont curent de 6,8 miliarde de euro sau 8,9% din PIB, fata de 7,75% din PIB cat este obiectivul autoritatilor de
la Bucuresti. Pentru 2006, estimarile austriecilor indica o crestere economica de 6,3%, un deficit de cont curent de 9,4% din PIB, un nivel mediu al inflatiei de 7% si un deficit bugetar de 1% din PIB, asta in conditiile in care autoritatile si-au propus pentru anul viitor un deficit bugetar de 0,5% din PIB.