Chestorul Mircea Bargoz este de mai putin de o luna seful Politiei Constanta. Un ardelean get-beget pe care il tradeaza, din cand in cand, accentul si vorba molcoma, trimis din linistea muntilor sibieni sa managerieze - pentru ca acesta este cuvantul pe care il foloseste - cea mai dificila politie din tara. Deocamdata, se afla la faza de prospectare, de elaborare a planului de actiune, incearca sa ia totul de la capat, in stilul sau. De aceea s-a aratat si surprins de insistenta presei de a-l aborda si a decis sa ne vorbeasca, desi a recunoscut ca pentru el imaginea din mass-media nu are nici o importanta. "Pentru Bargoz imaginea personala chiar nu mai conteaza. Ce sa obtin in plus? Am venit aici cu gradul de general, ce sa-mi dea mai mult, luna de pe cer?!", se intreba retoric seful IPJ Constanta. A venit cu o misiune si are de gand sa si-o duca la indeplinire, "pentru ca este o provocare profesionala", dupa cum crede chestorul. Cu toate acestea, duce in mod evident dorul Sibiului, pe care l-a lasat "in stadiul de capitala europeana". Cat despre Constanta, in afara biroului nu a vazut foarte multe lucruri: "Nu mi-am bagat nici degetul in mare", a recunoscut Bargoz. Si pentru ca Mircea Bargoz urmeaza sa devina doctor in management, l-am intrebat cum vede el o analiza manageriala S.W.O.T. (in care Strenghts reprezinta punctele tari ale unui sistem, Weaknesses- punctele slabe, Opportunities sunt oportunitatile, iar Treaths- riscurile). Mai interesant de retinut ni s-au parut primele doua categorii si asta pentru ca apar aici o serie de elemente inedite.

Reporter: Care sunt punctele tari ale Politiei Constanta, asa cum ati gasit-o?
Mircea Bargoz: Profesionalismul unor cadre din IPJ reprezinta un punct tare. Dar nu toti, doar unii sunt profesionisti. Din ce am mai vazut pana acum, un alt punct forte este buna colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (chiar atunci fusese sunat de seful BCCOA, subcomisarul Aurelian Pavel, care ii solicita o intalnire- n.r.). De asemenea, exista o mare disponibilitate a celorlalte structuri ale Ministerului de Interne, cum ar fi Jandarmeria si Politia Transporturi. Reteaua Interpol este prezenta la toate subunitatile, ceea ce reprezinta un lucru foarte bun, pentru ca in Sibiu, de exemplu, nu aveam asa ceva peste tot. Iar dotarea logistica si IT este corespunzatoare, nu suficienta, dar mai buna ca la Sibiu.
Rep.: Dar punctele slabe? Pentru ca tocmai din cauza acestora va aflati acum aici...
M.B.: (Zambeste, ofteaza si se gandeste): Punctele slabe... Pai, existenta unor cadre tinere, care inca nu fac dovada adaptabilitatii la cerintele si stresul la care este supus un politist. De exemplu, un politist nascut la oras si crescut la bloc, se va adapta foarte greu in mediul rural. Si ce am mai constatat la IPJ Constanta: o reticenta a barbatilor politisti vis-a-vis de prezenta femeilor politiste, exista o lipsa de incredere a unor politisti fata de colegele lor. Eu am mare incredere in femei: sunt mult mai tipicare, mai serioase si au un mod de abordare, chiar in fata infractorilor, extrem de eficient. Unii politisti sunt misogini si asta pentru ca nu inteleg ca meseria asta nu se face numai cu pumnul si parul. Si mai sunt puncte slabe la IPJ Constanta: absenta dorintei de autoperfectionare a multor politisti dar si insuficienta cadrelor in raport cu specificul judetului. Exista comune cu aproape 10.000 locuitori in care avem doar 3-4 politisti si nu e deloc normal.
L-am intrebat apoi cine se face vinovat de lipsurile enumerate, dar s-a ferit sa ofere un responsabil. "Nu ma intrebati pe mine asta. Este cea mai mare prostie sa dai vina pe un anumit om. Poate el (am subinteles ca este vorba despre fostul sef al IPJ Constanta, comisarul sef Victor Popescu) a avut un sistem de lucru, eu am cu totul altul si nu stiu daca e mai bun, poate ma insel, dar pe acesta il voi aplica. Toti imi spun ca la Constanta e altfel, nu se compara cu Sibiul. Si eu ma gandesc: "mai, dar nu sunt tot oameni? Nu lucram impreuna?" Mesajul meu este urmatorul: daca nu esti sprijinit de colegi, dar si de cetateni si autoritati, nu poti face nimic. Eu am venit sa schimb ceva in Politie si voi reusi, pentru ca sunt incapatanat. Daca nu-mi iese printr-o modalitate, incerc altceva, pana la urma voi gasi cum trebuie sa-i abordez si voi reusi, asta sunt eu".
"Mi-as fi dorit ca domnul Popescu sa ramana si sa-si duca mandatul pana la capat, pentru ca eu am lasat la Sibiu o treaba bine facuta..."

Planul sau consta in atragerea tuturor colaboratorilor posibili, pornind de la autoritatile locale si judetene, pana la organizatiile guvernamentale si non-guvernamentale, societatile de paza, chestorul cerand deja o lista a tuturor entitatilor care actioneaza in Constanta, pentru a stabili o strategie comuna cu acestea. Un alt program derulat de chestorul Bargoz este analizarea, impreuna cu reprezentantii Parchetului, a tuturor dosarelor cu autor cunoscut, dar care zac prin sertare. Cat despre interlopi, a refuzat sa faca vreo nominalizare, sub motivatia ca ar fi lipsit de profesionalism sa faca afirmatii despre o persoana atata timp cat aceasta nu a ajuns in fata instantei. Sibianul (Mircea Bargoz s-a nascut de fapt la Alba Iulia, dar de Sibiu se leaga toata viata sa) are planuri si cu sediul IPJ Constanta. "La Sibiu organizam saptamanal vernisaje pe holurile inspectoratului, lansari de carte, programe de cultura. Pentru ca la Politie nu vin numai talharii, vin si oameni normali. Credeti ca e usor pentru ei? Ce sa mai spun de politistii de la arest, saracii de ei? Oamenii aia stau toata viata in puscarie, de fapt. Uitati-va la usile din fata sediului IPJ. E o anomalie si o tampenie sa ai usile tot timpul inchise, de parca ai astepta nu stiu ce pasa. Ma rog, Constanta este o mare provocare pentru mine", ne-a mai spus chestorul Bargoz. Acesta recunoaste, din nou cu gandul la Sibiul sau: "Mi-as fi dorit ca domnul Popescu sa ramana si sa-si duca mandatul pana la capat, pentru ca eu am lasat la Sibiu o treaba bine facuta...dar asta e...". Mircea Bargoz este destul de retinut atunci cand vine vorba despre viata sa, dar dupa un timp, ca tot ardeleanul, isi mai da drumul la vorba, dupa ce s-a obisnuit cu interlocutorul sau. Asa am aflat ca a jucat fotbal la profesionisti, la Clubul Scolar Sportiv Sibiu, dar s-a lasat pentru ca nu era o meserie. "Prin 1977 jucam fotbal in Golful Persic, eram in turnee", rememoreaza el, recunoscand insa ca nu a tinut niciodata cu Inter Sibiu.

A "recunoscut" ca se parfumeaza cu "4711", ca sa scape de o ziarista

Acum tine cu Dinamo, pentru ca cei mai buni fotbalisti pe care i-a cunoscut el- Parcalab, Mircea Lucescu si Dumitrache - erau dinamovisti. A avut ocazia sa vada pe viu finala mica Germania - Portugalia a Campionatului Mondial din 2006, pentru ca se afla intr-un schimb de exeperienta, la invitatia politistilor germani. Acolo a vazut, intr-un magazin, parfumurile "4711", a caror denumire a retinut-o intamplator, dar pe care nu le-a cumparat. "Ma tot intreba o ziarista la Sibiu si ma tot intreaba si eu i-am zis de parfumul asta, ca sa scap de ea. Acuma, toti se leaga de amanuntul asta. De fapt, eu nu am avut niciodata acest parfum. Sa aiba cate un milion de lei pentru fiecare parfum "4711" pe care l-am avut eu si gata", s-a amuzat Bargoz. Desi nu l-am intrebat, un viciu tot i-am identificat: fumatul. Ne-a marturisit ca anul trecut a participat la o campanie anti-fumat, in care nu a fumat timp de o saptamana, sub monitorizarea unei doctorite si recunoaste ca ar face bine sa renunte de tot.